Schuldhulpverlening

Strenger toezicht op incassobureaus

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Beeld ANP
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).Beeld ANP

Incassobureaus moeten zich aan nieuwe regels houden, anders mogen ze niet langer schulden innen.

Redactie

Dat moet voorkomen dat mensen met schulden door malafide incassobureaus naar de financiële ondergang worden geholpen, hoopt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Incassobureaus hebben in het vervolg een vergunning nodig, als Dekkers wetsvoorstel wordt aangenomen. Die krijgen ze alleen als ze schuldenaars bijvoorbeeld correct en helder inlichten over hun schulden en de afbetalingsmogelijkheden. En als ze ontvankelijk zijn voor klachten.

Ambtenaren gaan erop toezien dat de bureaus niet buiten hun boekje gaan. Anders kunnen ze boetes opleggen. Wie bij een incassobureau werkt met schuldenaars of schuldeisers, moet voortaan kunnen aantonen dat hij geen relevant strafblad heeft.

Het kabinet had bij zijn aantreden al aangekondigd "onjuiste incassopraktijken" te willen aanpakken. Dekker wil "de goede incassobureaus van de kwade scheiden" om "mensen met schulden, die soms heel kwetsbaar zijn, te beschermen".

Lees ook:

Veel plannen, weinig daden: schuldhulpverlening zakt weg in het zand

Twee jaar na de kabinetsformatie zijn er veel plannen en weinig daden om mensen die door schulden in de penarie zitten te helpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden