Bouwersprotest

Stoet bouwverkeer stilgezet op A12, diverse arrestaties

Bouwers blokkeren de A12. 
 Beeld EPA
Bouwers blokkeren de A12.Beeld EPA
Redactie

De politie heeft een aantal demonstranten van het bouwprotest op de A12 - Den Haag uit - stilgezet wegens gevaarlijk rijgedrag. De stoet reed langzaam en over de volle breedte van de weg. Meerdere mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

Door het stilzetten van de stoet, staat het verkeer daarachter nu ook stil. Door hun rijgedrag kon het overige verkeer al niet passeren.

26 aanhoudingen tijdens protest bouwers

De politie in Den Haag heeft tijdens het protest van de bouwsector in totaal 26 mensen aangehouden voor onder andere openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag. Ondanks de aanhoudingen zegt de politie toch dat het protest verder “overwegend ordelijk” is verlopen.

Veertien boze bouwers werden aangehouden wegens opruiing en vernieling. Een persoon werd aangehouden voor poging tot doodslag nadat hij had geprobeerd een motoragent van de weg af te rijden.

Aan het eind van de middag werd de sfeer op het Malieveld even grimmig toen een aantal personen met flessen naar agenten gooiden. De ME werd ingezet om de rust te herstellen. Zeven personen werden aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Deze mensen leken volgens de politie behoorlijk onder invloed van alcohol.

Aan het eind van de middag arresteerde de politie tijdens de uittocht van de bouwvakkers, die de hofstad via A12 weer wilden verlaten, nog vier demonstranten. De actievoerders reden heel langzaam over de volle breedte van de weg.

De A12 was eerder op de dag afgezet.

Lees ook:

‘Vergeet niet: wij verdienen de centen’ klinkt het tijdens het braafjes verlopen bouwprotest

Het was een ietwat brave betoging woensdag op het Malieveld, als je het stikstofprotest van de bouwers vergelijkt met dat van de boeren eerder deze maand. De zorgen van de bouwers zijn er niet minder om.

‘Je kunt me voor veel verantwoordelijk houden, maar niet voor de invoering van de Pas’

Oud-minister Maxime Verhagen demonstreert mee met de bouwers. Maar zat in 2012 wel heel dichtbij het vuur toen de eerste bouwstenen van de Pas werden gelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden