Coronacrisis

Stijging coronabesmettingen houdt aan; plotse groei aantal doden

Beeld AP

Het aantal positief geteste Nederlanders is donderdag opnieuw gestegen, vooral in Amsterdam. Ook meldde het RIVM een piek in het aantal personen dat is overleden aan Covid-19.

Het aantal positieve geteste Nederlanders is donderdag verder gestegen naar 2544. Het nieuwe aantal positieve testen past in het beeld van de afgelopen twee weken waarin de aantallen gestaag oplopen. Effect van de maatregelen, als zij al effect hebben, zijn pas op zijn vroegst eind volgende week zichtbaar.

In Amsterdam zal de roep om hardere maatregelen toenemen als de aantallen blijven zoals ze nu zijn. In sommige stadsdelen ligt het percentage positief getesten boven de 25. Dat is het geval in Nieuw-West en Zuidoost. Waarden boven de 20 procent doen denken aan april toen het virus in Nederland de meeste slachtoffers maakte. Landelijk ligt het percentage op 6 procent.

Het aantal positieve uitslagen geeft slechts voor een deel een beeld van hoe het virus zich verspreidt. Door de drukte in de teststraten haken mensen met klachten af. Daarbij test de GGD geen kinderen meer onder twaalf jaar omdat er een tekort is aan testmateriaal.

Commerciële testers

De voorzitter van de GGD GHOR, André Rouvoet, zei donderdag dat het niet verstandig is als mensen en organisaties uitwijken naar commerciële testers omdat het bij de GGD te lang duurt voordat er getest kan worden. “Er ontstaat een foutief beeld dat er een andere commerciële markt is”, zei hij op Radio 1. “Het gaat soms om dezelfde materialen waarvan we al een tekort hebben bij de GGD-teststraten. We concurreren nu met elkaar over dezelfde testmaterialen.”

Opmerkelijk in de dagelijkse cijfers van het RIVM is de piek in het aantal personen dat is overleden aan Covid-19. Gemiddeld stierven afgelopen week ongeveer 5 personen per dag een de ziekte. Donderdag meldde het RIVM ineens 16 nieuwe sterfgevallen. De afgelopen zeven dagen zijn voor zover bekend 46 mensen overleden aan Covid-19. Een week eerder registreerde het RIVM nog 17 sterfgevallen. Dat soort aantallen vallen in het niet bij die van begin april toen er wekelijks meer dan 1000 doden vielen. Van de patiënten die de afgelopen twee weken overleden, is bijna 94 procent ouder dan 70. Dat percentage wijkt niet af van het beeld uit de eerste golf.

De zorgen gingen de laatste dagen vooral uit naar de ziekenhuizen. Het werd er drukker, en de reguliere zorg kwam hier en daar al in gevaar. Donderdag meldde het RIVM 25 nieuwe opnames in de ziekenhuizen en 6 nieuwe patiënten op de ic’s. Dat is iets lager dan in de voorgaande dagen. 

Lees ook:

Een coronavaccin en de wereld is gered? Nee, zo simpel is dat niet

Een vaccin moet ervoor zorgen dat we in 2021 terug kunnen naar 2019. Dat is alleen mogelijk als het vaccin net zo goed is als de inenting tegen de mazelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden