null

Dwang

Stiekem condoom afdoen tijdens seks voor het eerst in Nederland bestraft

Stiekem het condoom afdoen zonder dat de bedpartner dat doorheeft, is voor het eerst in Nederland bestraft. Een man werd veroordeeld tot drie maanden cel voorwaardelijk. Een andere verdachte werd vrijgesproken.

Redactie/ANP

De 28-jarige Khaldoun F. uit Rotterdam is dinsdag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voorwaardelijk voor het verwijderen van het condoom zonder dat zijn bedpartner daar akkoord mee ging. De rechter oordeelt dat zijn actie gezien kan worden als dwang. De man werd vrijgesproken van verkrachting. Daarom valt de straf lager uit.

Een tweede verdachte in een vergelijkbare zaak werd dinsdag vrijgesproken. Tegen de twee mannen werden celstraffen van twaalf maanden, waarvan respectievelijk vier en zes maanden voorwaardelijk, geëist. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke zaak voor de rechter kwam.

Opzet

De rechtbank oordeelde dat F. misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van de vrouw waarmee hij seks had. Het wordt hem kwalijk genomen dat zij een soa op kon lopen of ongewenst zwanger kon raken. Uit gesprekken op WhatsApp die de twee na de seks voerden bleek dat er sprake was van opzet.

Dat er opzet in het spel was, werd niet bewezen in de zaak van de tweede verdachte, de 26-jarige Ruben R. uit Rotterdam. Hij zei dat hij het condoom was vergeten omdat hij erg onder de indruk was van de seksspeeltjes van de vrouw waarmee hij seks had. Omdat niet kon niet bewezen worden dat hij het voorbehoedsmiddel expres was vergeten, sprak de rechter hem vrij.

Het fenomeen waarbij bedpartners stiekem en zonder toestemming het condoom verwijderen wordt ook wel ‘stealthing’ genoemd. Die benaming is afgeleid van het woord stealth, een vliegtuig dat onder de radar blijft. Over de actie staat nog niets in het Wetboek van Strafrecht. Als het aan minister Dilan Yesilgöz (justitie) ligt, komt daar binnenkort verandering in. Yesilgöz werkt aan een nieuwe zedenwet. In de toelichting op de wet noemt ze stealthing een ‘rechtstreekse aantasting van de seksuele integriteit van de ander’. Deze vorm van misleiding kan volgens het wetsvoorstel leiden tot vervolging van verkrachting.

Nederland loopt achter

In onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland en Nieuw-Zeeland is het stiekem verwijderen van een condoom al langer strafbaar. De officier van justitie zei bij de inhoudelijke behandeling van de twee zaken dat Nederland achterloopt op dit gebied en daarom wat in te halen heeft.

Seksuoloog Yuri Ohlrichs van Rutgers, het expertisecentrum over seksualiteit, zegt dat het goed is dat rechters nu een grens aangeven. “Een veel geloofd misverstand is dat als je ja zegt tegen seks, tegen A, dat je dan ook ja zegt tegen B, C en D, tegen alles wat er komt. Consent, instemming, is niet één keer ja zeggen voor alles, maar dat je continu met je partner afstemt wat oké is en wat niet. Dat hoeft niet alleen met woorden, anders wordt seks saai, maar leuke seks valt of staat met instemming en veiligheid.”

Lees ook:

Lisa voelde zich misbruikt toen haar bedpartner stiekem het condoom verwijderde

Twee mannen die tijdens de seks tegen de afspraak in zonder condoom verder gingen, hangt een celstraf van een jaar boven het hoofd.

‘Verkrachting wordt te vaak als bijzaak gezien’

Hoewel het al in 1919 als oorlogsmisdaad werd benoemd, wordt verkrachting in conflictsituaties toch vaak gezien als bijzaak. Het maakte de Britse journaliste Christina Lamb enorm boos. Daarom schreef ze Ons lichaam, jullie slagveld.

Is aangifte doen altijd het beste voor slachtoffers van seksueel wangedrag?

Slachtoffers van zedendelicten, zoals bij The Voice of Holland, proberen vooral hun leven weer terug te krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden