Datalek GGD

Stichting wil ministerie financieel aansprakelijk stellen voor datalek GGD

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) in de Tweede Kamer na afloop van een debat over een privacylek in de systemen van de GGD.  Beeld ANP
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) in de Tweede Kamer na afloop van een debat over een privacylek in de systemen van de GGD.Beeld ANP

Een nieuwe stichting werkt aan een collectieve schadeclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid. Reden is de grote dataroof die eerder dit jaar bij de GGD aan het licht kwam. Zeker duizenden personen werden getroffen door het datalek.

Petra Vissers

Medewerkers van de GGD haalden privégegevens uit de systemen van mensen die zich op het coronavirus lieten testen en verkochten die online op de zwarte markt. Enkele verdachten werden daarvoor al strafrechtelijk vervolgd, maar voor de getroffen personen wordt nu een collectieve schadeclaim geëist.

De initiatiefnemer van de schadeclaim, stichting ICAM, opent maandag de website datalek-ggd.nl. Daar kunnen mensen zich aansluiten bij de claim. De stichting wil 1500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden “en dus gestolen konden worden”.

Collectieve claim maakt kans

Die schadeclaim voor een datalek maakt meer kans sinds de bestuursrechter in april 2020 voor het eerst een schadeclaim toewees omdat een organisatie niet voldeed aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In dat geval waren medische gegevens van een man in een psychiatrische kliniek onrechtmatig gedeeld.

Deze man kreeg een schadevergoeding van 500 euro. In het vonnis overwoog de rechter dat er sprake was van bijzonder gevoelige gegevens, namelijk medische gegevens, maar ook dat de kliniek snel actie had ondernomen om de fout te herstellen.

Ook van belang voor deze collectieve claim tegen de GGD is dat het pas sinds 1 januari 2020 mogelijk is om überhaupt een collectieve claim in te dienen. Daarvoor moest iedereen die is benadeeld een eigen procedure starten bij de rechter.

Een grotere claim

Stichting ICAM denkt dat mensen van wie bewezen is dat hun gegevens verkocht zijn recht zouden kunnen hebben op meer dan 500 euro schadevergoeding, namelijk 1500 euro.

Dat denkt ze omdat er enorme hoeveelheid gegevens gedownload kon worden, omdat het gaat om zeer gevoelige gegevens die enkel de overheid heeft en omdat het probleem waardoor iedereen die gegevens kon downloaden volgens de stichting nog altijd niet afdoende is opgelost.

‘Computersystemen zijn verkeerd’

“Veel te veel mensen hadden toegang tot de gegevens”, zegt Astrid Oosenbrug van de stichting. Zij houdt zich al jaren bezighoudt met cyberveiligheid.

Volgens Oosenburg zijn de computersystemen van de GGD’en verkeerd ingericht. “Mensen konden zonder controle grote bestanden met persoonsgegevens downloaden. Medewerkers waren niet goed geïnstrueerd, niet goed gescreend en wat ze deden werd niet goed bijgehouden. Dan ben je geen slachtoffer, maar had je zelf beter op je winkel moeten letten.”

Handelen in gegevens

Cybercriminelen handelen op ondergrondse fora volop in persoonlijke informatie. Ze kunnen zich voordoen als een bedrijf of instantie en mensen oplichten, met phishingmails bijvoorbeeld. Oosenbrug: “De overheid is de grootste verzamelaar van gegevens. Mensen hebben in alle vertrouwen contact gezocht en data afgestaan. Dat vertrouwen moet hersteld worden.”

Oosenbrug benadrukt dat ze er begrip voor heeft dat de GGD het druk had met het bestrijden van de corona-uitbraak. “We zitten in een pandemie. Die overkomt je, en het is uitlegbaar dat de systemen niet gebouwd zijn om zo veel gegevens van zo veel mensen te verzamelen. Dat kan gebeuren. Maar we zijn bijna twee jaar verder en het is nog steeds niet op orde. Dat vind ik schadelijk.”

Stichting ICAM wil eerst in gesprek met het ministerie. Als dat niets oplevert “dan verwachten we in februari de dagvaarding uit te kunnen sturen”.

Mensen die zich aansluiten, hoeven daar niet voor te betalen. De kosten worden voorgeschoten door een anonieme financier. Die krijgt 20 procent van de vergoeding die deelnemers krijgen als ze de zaak winnen, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag. De hoogte van dat bedrag is niet bekendgemaakt.

Lees ook:

De gegevens van mensen die zijn getest liggen op straat. Welk risico lopen zij?

Veel burgers maken zich zorgen over het datalek bij de GGD. De Autoriteit Persoonsgegevens en de GGD’en krijgen een hoop telefoontjes met vragen over de kwestie, die eerder deze week aan het licht kwam via RTL Nieuws.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden