ReportageHittegolf

‘Steunkousen? Ja dahag!’ Daar hebben ouderen met die hitte echt geen zin in

Ellie Meijer (links) wil vandaag geen steunkousen aan, maar het voetenbadje dat thuiszorgmedewerker Lotte Wijnveldt voor haar maakt, bevalt uitstekend. Beeld Koen Verheijden
Ellie Meijer (links) wil vandaag geen steunkousen aan, maar het voetenbadje dat thuiszorgmedewerker Lotte Wijnveldt voor haar maakt, bevalt uitstekend.Beeld Koen Verheijden

Ouderen lopen fysiek grotere risico’s bij tropische temperaturen. Thuiszorgorganisaties als Allerzorg houden een extra oogje in het zeil.

Gert Jan Rohmensen

“Doe vandaag die oude steunkousen maar, die nieuwe zitten veel te strak”, zegt Bob Janssen (82) tegen thuiszorgmedewerker Lotte Wijnveldt. Janssen krijgt elk dag hulp bij het aan- en uittrekken van zijn steunkousen, omdat daar aardig wat kracht voor nodig is. “Ik kan hem ook niet helpen, want ik ben hartpatiënt”, vertelt zijn vrouw Willy (80).

Met een soort kunststof hulpkous onder de steunkous trekt Wijnveldt beide voorzichtig over Janssens been. Roetsjjj gaat het, en alsof het een goocheltruc is zit de steunkous meteen goed. “Het is wel belangrijk dat u ze aandoet, want met die warmte kun je hele dikke benen krijgen”, legt de thuishulp uit.

Verzwakt hart

Lotte Wijnveldt van thuiszorgorganisatie Allerzorg maakt met de auto haar ochtendronde in Malden en Nijmegen. Deze snikhete dagen is het extra opletten, want ouderen lopen een hoger gezondheidsrisico. ­

Zij transpireren minder goed, het hart moet harder werken en omdat dat bij ouderen vaak verzwakt is kan het hart het door overbelasting begeven.

Ook drinken ouderen vaak te weinig omdat hun dorstprikkel is verminderd. “Zij houdt niet van water en niet van melk”, zegt Albert Meijer (74) over zijn vrouw Ellie (74). “Ik heb liever thee, maar als ik daar een liter per dag van drink is het veel”, vult zij aan. “Ik denk er gewoon niet vaak aan om te drinken.”

Steunkousen? Ja dahag

Ook Ellie Meijer heeft steunkousen, maar daar heeft ze vandaag echt geen zin in. “Ja daag, met die hitte steunkousen aan!”, zegt ze. Wijnveldt snapt het wel. “Er is geen levensgevaar als ze het een dag niet doet”, vertelt ze later. “Het zit echt heel strak met die hitte.”

De thuiszorgmedewerker suggereert mevrouw Meijer een voetenbadje. Even later zit ze met haar wat opgezette voeten in een plastic teiltje. Best lekker, knikt ze. “Vandaag houd ik siësta. Ik kook alleen eten en meer niet.”

Frits (82) en Truus Uil (85) houden dezer dagen hun deuren en ramen dicht en blijven in huis. Frits Uil lag onlangs negen weken in het ziekenhuis. Hij heeft na een darmoperatie een stoma gekregen, die Wijnveldt komt vernieuwen.

Stress

Uil zegt wel goed tegen de warmte te kunnen. “Misschien komt dat omdat ik in Nederlands-Indië ben opgegroeid”, zegt hij. “Normaal loop ik een flink stuk met de rollator om de spieren weer wat aan te sterken, maar met deze extreem warme dagen kom ik niet buiten.”

De aankondiging van een hittegolf kan al voor stress zorgen bij sommige van haar cliënten, vertelt Wijnveldt. “Een van hen heeft het benauwd door hartklachten. Ze ervaart alles als stress, zelfs douchen is al te veel. Maar dan maak ik wel de afspraak om zaterdag te douchen.”

“Je kunt mensen natuurlijk niet dwingen om dingen te doen die ze niet willen, maar met humor kun je een hoop oplossen. ‘Oh, daar heb je die strenge weer’, zeggen mensen weleens. Ik maak er dan vaak een grapje van, en als ik wegga zit er wel een glas water in.”

Lees ook:
Wat gebeurt er in je lichaam als het warmer wordt dan 37 graden?

We hebben zonovergoten dagen voor de boeg, met temperaturen tot ver boven de dertig graden. Het RIVM heeft het nationale hitteplan afgekondigd voor het hele land, het KNMI heeft code Oranje afgegeven voor bijna het hele land. Afkoelen kan alleen door flink te zweten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden