Onderwijs

Steeds meer klassen naar huis door quarantaineregels

Scholieren dragen verplicht mondkapjes in de gangen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Beeld ANP
Scholieren dragen verplicht mondkapjes in de gangen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.Beeld ANP

Na een rustige eerste schoolweek lijkt het coronavirus sneller om zich heen te grijpen op scholen. Het regent meldingen van naar huis gestuurde klassen.

Joost van Egmond

Heel wat scholen lopen deze week aan tegen de regel dat bij drie positieve testen een klas naar huis moet worden gestuurd. Vorige week gebeurde dat al mondjesmaat, maar nu de besmettingscijfers overal oplopen, krijgen ook scholen daar meer last van.

Harde cijfers zijn er niet, maar zowel de PO-Raad als VO-Raad, de koepels van scholen in het primair en voortgezet onderwijs, krijgen signalen dat de uitval oploopt, vooral onder leerlingen. Bij leraren is dat veel minder, ook omdat voor geboosterde volwassenen de quarantaineregels vrijdag zijn versoepeld. Waar eerder de roosters een groot knelpunt waren omdat leraren uitvielen, is het nu vooral de klassenquarantaine die ervoor zorgt dat klassen naar huis worden gestuurd.

Wat ook opvalt is hoe lokaal de problemen kunnen zijn. “De ene school heeft heel veel besmettingen, terwijl er een paar kilometer verderop relatief weinig aan de hand is”, zegt een woordvoerder van de VO-Raad. Bij eerdere golven was dat beeld minder grillig.

Helemaal dicht

Die grilligheid uit zich soms in complete sluiting van een school, zoals het Reynaertcollege in Hulst. In elke klas waren er drie of meer besmettingen, weet Omroep Zeeland. Meer dan honderd leerlingen en docenten lieten maandag weten dat ze ofwel positief hadden getest, danwel de uitslag afwachtten.

Ook het Anna van Rijn College in Nieuwegein is overgeschakeld op online onderwijs. Maandag werd er een golf van tientallen besmettingen gemeld, op een school van 1200 leerlingen. De schoolleider heeft geprobeerd om te overleggen met de GGD, maar dat contact kwam niet tot stand, laat Nuovo Scholen, de stichting waar de school onder valt, weten. School en stichting hebben daarop zelf besloten om voorlopig het gebouw dicht te doen. Daarna is er nog wel contact geweest met de GGD.

Druk bij de GGD

De GGD’en lieten vrijdag al weten dat de nieuwe quarantaineregels enige tijd kosten om te verwerken en vroeg daarvoor om ieders begrip.

De VO-Raad hoort vaker dat het voor scholen lastig is om de GGD te bereiken. “De schoolleiding blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in de school, maar natuurlijk is het lastig als je niet kunt overleggen. Dat is helder.”

Lees ook:

In de eerste schoolweek zijn de schoolbanken verrassend goed gevuld

In de eerste week dat de scholen weer open waren lijkt een leegloop uitgebleven. Volgens een peiling waren negen op de tien leerlingen bij de les.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden