NieuwsHuizenmarkt

Steeds meer huizen zijn in handen van particuliere huisbazen

Woningen in de Pieter Lodewijk Takstraat in Amsterdam.  Beeld ANP, Juan Vrijdag
Woningen in de Pieter Lodewijk Takstraat in Amsterdam.Beeld ANP, Juan Vrijdag

Huurwoningen zijn steeds vaker eigendom van grote particuliere vastgoedeigenaren. De grootste drie particuliere verhuurders hebben woningen in handen ter waarde van ruim een miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant onder de driehonderd grootste eigenaren van huurwoningen in Nederland.

Redactie

De grootste private aanbieder is belegger Vesteda met 25.000 huurwoningen. Daarna volgen Bouwinvest en Altera. De Rotterdamse ondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, meldt De Volkskrant, met bijna zesduizend huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro. Harry Hilders uit Den Haag volgt met 5500 woningen, goed voor 1,16 miljard euro.

Het eigendom van huurwoningen is van belang, omdat steeds meer mensen zich geen koopwoning kunnen veroorloven. Vooral in de grote steden zijn de prijzen van koophuizen enorm hoog. Voor wie probeert een koopwoning te bemachtigen, vormen kleine beleggers geduchte concurrenten. Die bieden de koopwoning vervolgens te huur aan.

Buitenlandse beleggers zijn nog relatief klein op de Nederlandse huurhuizenmarkt. Het Zweedse Heimstaden is de grootste buitenlandse eigenaar, maar de vier grootste vier buitenlandse beleggers bezitten samen ‘slechts’ ruim twintigduizend huurwoningen.

Corporaties heersen

Nog steeds hebben Nederlandse woningstichtingen verreweg de meeste aantal huurwoningen in bezit. Van de 3,3 miljoen huurwoningen zijn er 2,3 miljoen van corporaties. Maar grote vastgoedeigenaren winnen wel terrein. Alle private eigenaren samen verhuren bij elkaar 615.000 woningen. Het grootste deel daarvan is van kleine beleggers; er zijn honderden mensen die maar enkele woningen in de verhuur hebben.

Eerder werd al bekend dat er nog nooit zoveel huurwoningen zijn gekocht door binnen- en buitenlandse beleggers als in 2018. Er werden in dat jaar 46.000 huurwoningen aangekocht, voor een waarde van 8,5 miljard euro. Dat is 63 procent meer dan in 2017, meldde onderzoeksbureau Capital Value, dat ook advies geeft aan woningbeleggers.

Commerciële beleggers drukken een steeds grotere stempel op de prijs van huurwoningen in de vrije sector. Voor nieuwe huurcontracten is de maandhuur gemiddeld bijna 1100 euro. Terwijl gemeenten juist meer huurwoningen tot maximaal duizend euro per maand willen om middeninkomens weer een plek geven in de stad.

Lees ook:

Houd bezit Vestia in sociale huursector.

Corporatie Vestia zorgt voor een krappe sociale huurmarkt in buitengebieden door haar bezit massaal te verkopen of naar de vrije sector te loodsen. Doe dat niet, staat in een rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden