Flinke toename

Steeds drukker op verpleegafdeling door coronapatiënten

Een vrouw wordt getest op een besmetting met het coronavirus in de coronateststraat van de GGD Brabant Zuidoost. Beeld ANP / Rob Engelaar
Een vrouw wordt getest op een besmetting met het coronavirus in de coronateststraat van de GGD Brabant Zuidoost.Beeld ANP / Rob Engelaar

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is maandag opgelopen tot 907. Dat is het hoogste niveau sinds 19 oktober vorig jaar, komt naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

ANP/Redactie Trouw

Sinds vrijdag steeg het aantal opgenomen patiënten netto met 139. Dat is de grootste toename in een weekeinde sinds oktober, 21 weken geleden. Het LCPS komt op zaterdagen, zondagen en feestdagen niet met cijfers over de ziekenhuisbezetting.

Het is vooral druk op de verpleegafdelingen. Binnen een maand tijd is het aantal coronapatiënten daar gestegen van ongeveer 300 naar 859. Dit zou in de komende weken kunnen stijgen tot ruim boven de duizend, heeft het LCPS uitgerekend.

De situatie op de intensive cares voor mensen met covid was lange tijd stabiel, maar ook daar is nu een flinke toename te zien. In twee weken tijd is het aantal patiënten op die afdelingen gestegen van ongeveer twintig naar bijna vijftig. Dat is meer dan verwacht. Het LCPS ging er vorige week nog van uit dat de ic’s half maart bijna veertig mensen met corona zouden herbergen.

In de afgelopen dag zijn 191 mensen nieuw in een ziekenhuis beland met een coronabesmetting. Dat is de hoogste instroom sinds half oktober. In de afgelopen zeven werkdagen zijn gemiddeld 156 coronapatiënten per dag opgenomen. Dat is 50 procent meer dan in de zeven werkdagen ervoor.

Corona is nu endemisch

Het LCPS maakt in de cijfers geen onderscheid tussen mensen die zijn opgenomen als direct gevolg van hun coronabesmetting, en mensen die andere gezondheidsklachten hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat onderscheid wel en ziet dat er daadwerkelijk meer mensen vanwege de coronabesmetting worden opgenomen. De meeste mensen die positief testen op het virus zijn 80 jaar of ouder, en ouderen lopen bij besmetting meer risico.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is corona inmiddels geen pandemie meer. Het hoort nu bij het dagelijks leven, zo stellen de experts. Dat wil zeggen dat het op grote schaal testen op corona niet meer nodig is. Het is ook niet nodig om dit voorjaar met een nieuwe vaccinatieronde tegen corona te komen, adviseert het OMT. Dat zegt dat de bevolking nu zoveel immuniteit heeft opgebouwd dat een extra prik weinig zin heeft. Voor kwetsbaren moet wel een extra coronaprik mogelijk blijven, maar alleen als een arts het aanraadt.

Lees ook:
Coronamaatregelen afschalen heeft ook grote nadelen

Het OMT zegt: afschalen, die algemene adviezen. Corona is volgens het OMT inmiddels endemisch. Maar afschalen heeft ook grote nadelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden