Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane  voor Paleis Huis ten Bosch op Koningsdag vorig jaar.

Verantwoordelijkheid

Steden hopen op goed gedrag tijdens Koningsdag, maar nemen nauwelijks extra maatregelen

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane voor Paleis Huis ten Bosch op Koningsdag vorig jaar.Beeld ANP

Verschillende grote steden nemen geen extra maatregelen op Koningsdag. Ze roepen hun inwoners op om zoveel mogelijk in hun eigen buurt te blijven en drukke plekken te vermijden. Omdat er nog steeds strenge coronamaatregelen gelden en de versoepelingen pas een dag later ingaan, blijft de handhaving hetzelfde. Wel is er mogelijk extra toezichthouders op de been.

Redactie Trouw

In Eindhoven komt op Koningsdag de koning met zijn gezin op bezoek. De gemeente is druk bezig met de voorbereidingen voor het speciale programma, dat ook online en op televisie te volgen is. “Wij vragen alle Eindhovenaren thuis te blijven tijdens Koningsdag”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “We verzoeken iedereen de dag die we voor de koning, koningin en de prinsessen hebben georganiseerd digitaal te volgen.”

De gemeente Rotterdam zal op maandag en dinsdag via infoborden haar inwoners oproepen zich aan de coronamaatregelen te houden, ook tijdens Koningsdag. “Op de borden komen, naast de oproep om 1,5 meter afstand te houden, varende oranje tompouces met een Rotterdamse vlag erin,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “Heel grappig.” De gemeente zet geen extra handhaving in.

Den Haag monitort al sinds het begin van de coronapandemie de drukte in de stad. Via ‘crowd control’ worden vooral drukke gebieden zoals de binnenstad, markten, parken en de kuststrook van uur tot uur in de gaten gehouden, maar ook minder drukke Haagse gebieden zoals kleinere winkelcentra en woonwijken. “We doen ook op Koningsdag wat nodig is. Als het ergens drukker wordt dan de bedoeling is, sturen we bijvoorbeeld handhavers of verkeersregelaars”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Maar er zijn op en rond die dinsdag helemaal geen activiteiten gepland.”

‘De handhaving is erop gericht de mensen te verleiden zich te voegen naar de Covid-regels’

De gemeente Utrecht laat weten dat Koningsdag vooral online en rondom het huis zal worden gevierd door de Utrechters. “De huidige omstandigheden en maatregelen geven weinig ruimte om deze dag groots te vieren. Tot 1 juni mogen alleen in het kader van Fieldlab evenementen worden georganiseerd.” Het advies is volgens de gemeente nog steeds: vermijd groepen en blijf zo veel mogelijk thuis. Er is dinsdag een virtuele vrijmarkt en RTV Utrecht en Radio M Utrecht organiseren online De Utrecht Koningsdagquiz.

Groningen neemt vooral preventieve maatregelen, zegt een woordvoerster. “We roepen mensen op niet naar drukke plaatsen te komen, zoals het Noorderplantsoen. Blijf in je eigen buurt! Ook hebben we extra stewards rondlopen die toenemende drukte signaleren en kunnen we via led-schermen mensen wegsturen.” Deze werkwijze is volgens haar niet anders dan tot nu toe op mooie dagen is gehanteerd. “Als het al te druk wordt, spreken stewards mensen aan. Er wordt doorgaans goed gehoor aan gegeven.”

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, normaal dé nationale hotspot op Koningsdag, liet woensdag al weten dat er in haar stad geen speciale maatregelen worden genomen. Op Koningsdag geldt wat nu ook al geldt: bij drukte wordt ingegrepen, eerst via een waarschuwing en dan als het nodig is met een boete of een last onder dwangsom. “De handhaving is erop gericht de mensen te verleiden en zo nodig te forceren zich te voegen naar de Covid-regels”, zegt Halsema.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden