Integratie

Statushouders hebben vaker een baan, maar die vooruitgang is broos

null Beeld

Steeds meer asielzoekers met een verblijfsvergunning vonden het afgelopen jaar een baan, maar de coronacrisis zal het tij waarschijnlijk keren.

Bas Roetman

Het gaat beter met de integratie van statushouders: zij hadden in 2019 vaker een baan, en ze maakten minder gebruik van de bijstand. Dat blijkt uit onderzoek van Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein. De verwachting is wel dat de coronacrisis deze positieve trend zal keren.

168 gemeenten nemen deel aan het onderzoek, waarmee Divosa gemeenten inzicht wil geven in de situatie van statushouders door de jaren heen. Het gaat om de groep mensen die tussen begin 2014 en eind 2019 een verblijfsvergunning heeft gekregen. In 2018 had 17 procent van die groep een baan: in 2019 was dat gestegen naar 30 procent. Het percentage statushouders in de bijstand daalde in diezelfde periode van 82 procent naar 58 procent.

Inburgeringsdiploma

Een van de oorzaken van de trend is volgens Divosa dat een flink deel van de grote groep vluchtelingen die in 2016 naar Nederland kwam inmiddels een plek in de Nederlandse samenleving heeft gevonden. “Dat is een cijfermatige kwestie”, zegt Marije van Dodeweerd van Divosa. “Hoe langer je in Nederland woont, hoe groter de kans dat je een inburgeringsdiploma haalt en werk vindt.” Tegelijk speelt mee dat veel gemeenten sinds 2017 actiever aan de slag zijn met integratie, zegt Van Dodeweerd. “Bijvoorbeeld via trajecten waarbij werk wordt gecombineerd met het leren van de taal.”

Voor Jaco Dagevos, bijzonder hoogleraar integratie en migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, komen deze cijfers niet als een verrassing. Betekent dit dat het de goede kant op gaat met de integratie? “Op allerlei indicatoren zie je een gunstig beeld”, zegt Dagevos, “bijvoorbeeld bij de beheersing van de Nederlandse taal: dat gaat steeds beter. Ook voelen mensen zich thuis in Nederland, dat blijft op een stabiel hoog niveau. Maar de vooruitgang die je ziet bij de arbeidsparticipatie is heel broos. Het zijn bijna zonder uitzondering flexibele banen, die gevoelig zijn voor verandering in de conjunctuur.”

Dat onderschrijft ook Van Dodeweerd. “De cijfers van 2019 zijn positief, maar we zien dat de donkere wolken zich samenpakken. Statushouders zijn de eersten die hun werk verliezen wanneer het slechter gaat.”

Verrassing

Uit de cijfers van Divosa blijkt niet welke statushouders het beter doen dan andere. Uit eigen onderzoek weet hoogleraar Dagevos daar meer over. “Je ziet dat de Eritreërs het goed doen, dat was voor ons wel een verrassing. Zij hebben vaak een enorme afstand tot de arbeidsmarkt. Maar bij hen zie je wel een enorme arbeidsmotivatie, een sterke gerichtheid op werk.” En hoe zit het met Syriërs? “Zij hebben over het algemeen een hoger opleidingsniveau, ze vinden hun weg daardoor wat makkelijker. Maar ook voor hen zal de coronacrisis er flink inhakken.”

Lees ook:

Kansen op werk nemen toe voor statushouders

Op veel plaatsen is er een gebrek aan personeel. Dat gegeven én een nieuwe wet moet het voor statushouders de komende jaren makkelijker maken om werk te vinden.

Syrische vluchteling ziet een toekomst in Nederland wel zitten

Syriërs voelen zich thuis in Nederland. Ze geven hun leven hier een heel ruime voldoende. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden