Bedreiging

Stadhuis van Haarlem ontruimd na vondst van handgranaat

Het stadhuis in Haarlem werd woensdag ontruimd toen een verdacht voorwerp op de trap voor het gebouw aan de Grote Markt werd gevonden.Beeld ANP

Het stadhuis in Haarlem is woensdagmiddag ontruimd na de vondst van een handgranaat. Burgemeester Jos Wienen wordt al langer bedreigd.

Op de trappen van het stadhuis van Haarlem is gisteren een verdacht object gevonden, vermoedelijk een handgranaat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het voorwerp aan het einde van de middag weggehaald, nadat het stadhuis en de Grote Markt ontruimd waren. Tegen wie de handgranaat gericht was, is nog niet duidelijk.

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt al geruime tijd bedreigd. Vorig jaar moest hij zelfs onderduiken met zijn gezin en was de dreiging dusdanig dat hij overal waar hij ging werd begeleid door zwaarbewapende beveiligers. In die periode werd ook het stadhuis zwaar bewaakt. In augustus mocht de burgemeester naar huis en werd zijn beveiliging afgeschaald.

Het is nooit bekendgemaakt van wie de dreiging kwam. Ook Wienen zelf weet het niet. Vanwege de ernst van de dreiging wordt aangenomen dat die komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad.

Wienen staat bekend als een felle bestrijder van de georganiseerde criminaliteit en alles wat daarmee samenhangt. Zo sloot hij het clubhuis van de, toen nog legale, Hells Angels en een illegaal casino en treedt hij hard op tegen wietkwekers. In de periode dat er volop gespeculeerd werd over de vraag door wie Wienen werd bedreigd, hebben de Hells Angels bij monde van hun advocaat gezegd dat zij er niets mee te maken hadden.

‘Ze trekken een lange neus naar ons’

Vorige week nog zei Wienen dat hij het symbool van motorclub Hard­liners wil verbieden in Haarlem. Die club werd onlangs opgericht vanuit de gevangenis door de voormalige voorzitter van het Haarlemse chapter van de inmiddels verboden motorbende Hells Angels. “En daarmee trekken ze een lange neus naar ons”, zei Wienen vorige week in een commissievergadering. “En dat accepteren wij niet.” Daarbij vindt hij dat het symbool van Hardliners te veel lijkt op dat van de Hells Angels.

Het neerleggen van een handgranaat bij het stadhuis noemde Wienen gisteren in een verklaring ‘uitermate kwalijk en ontoelaatbaar’. Wienen maakte in die verklaring duidelijk dat hij geschokt is, zeker omdat het stadhuis ‘symbool van de lokale democratie en het lokale bestuur’ is.

Hoewel de situatie van Wienen zeer ernstig was, is het niet uitzonderlijk dat burgemeesters bedreigd worden vanwege hun ambt. Soms gaat het om eenlingen die bijvoorbeeld verontwaardigd zijn omdat ze geen huis krijgen toegewezen, vaker hebben bedreigingen te maken drugs­criminaliteit. In 2017 zei een kwart van de burgemeesters ooit bedreigd te zijn. 

Lees ook:

Moet een burgemeester de criminaliteit bestrijden?

Advies van de oud-burgemeester van Haarlem aan zijn opvolger: ‘Máák je niet tot schietschijf. Dat impliceert dat burgemeesters door hun handelen de bedreigingen over zichzelf kunnen afroepen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden