Personeelstekort

Staatssecretaris: Defensie gaat Schiphol niet helpen

 Reizigers onderweg op Schiphol. Beeld ANP
Reizigers onderweg op Schiphol.Beeld ANP

Defensie is niet van plan om Schiphol te hulp te schieten. Dat stelt een resolute staatssecretaris Christophe van der Maat (defensie).

Redactie Trouw

Volgens Van der Maat is er geen sprake van een crisis zoals vorig jaar in Limburg en bovendien kan de sector de problemen zelf oplossen.

“We zijn geen duizenddingendoekje bij Defensie”, zei Van der Maat voorafgaand aan de ministerraad. “Als er ergens een probleem is, hoe vervelend ook, dan is het niet zo dat het leger de boel even komt redden. Zeker niet als het bedrijfsleven dat zelf kan.”

De nationale luchthaven kampt onder meer met een tekort aan beveiligers, waardoor reizigers urenlang in de rij staan en soms hun vlucht missen. De reisbrancheorganisatie ANVR en het Kamerlid Wybren van Haga vinden dat Defensie moet helpen.

Van der Maat voelt zich niet verantwoordelijk voor de problemen op Schiphol. “Ik ben er echt heel duidelijk in. Het is geen situatie zoals is Limburg. Je kunt dat echt niet met elkaar vergelijken.” Bij de hevige overstromingen in Limburg vorig jaar juli schoten militairen wel te hulp.

Defensie heeft overigens ook nog geen verzoek van de veiligheidsregio gehad. Als dat er wel komt, wordt er wel naar gekeken, maar de kans is nihil dat aan het verzoek gehoor wordt gegeven, stelt hij. Dinsdag liet een woordvoerder van het departement al weten dat de kans klein zou zijn.

Opnieuw drukte

Op Schiphol is het woensdag opnieuw erg druk vanwege Hemelvaart. Het is een piekdag, staat op de zogenoemde druktemeter op de website van de luchthaven. In de aankomsthal bij de treinen en taxi’s is het ook veel drukker dan normaal. Bij de incheckbalies van de vertrekhallen 1 en 2, waar onder meer de KLM zit, is het relatief rustig. Bij vertrekhal 3, waar de langeafstandsvluchten en budgetmaatschappijen zitten, is het weer een stuk drukker.

Een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol laat weten dat het druk is, “zoals de laatste tijd het geval is”, maar beheersbaar. Er zijn geen excessen geconstateerd. Hoelang de wachttijden zijn, weet de woordvoerder niet.

Kabinet overlegt met Schiphol

Minister Mark Harbers (infrastructuur) praat woensdag opnieuw met Schiphol-topman Dick Benschop over de gevolgen van personeelstekorten op de luchthaven. Dat heeft vicepremier Wopke Hoekstra gezegd tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.

De problemen op Schiphol hebben volgens Hoekstra de volle aandacht van Harbers, hoewel die momenteel thuiszit wegens een besmetting met het coronavirus. Er is ‘zeer intensief overleg’ met de luchthaven, verzekert de vicepremier. “Het is van groot belang dat zaken er snel beter op worden.” Maar dat is wel aan de raad van bestuur van Schiphol. “Het is niet aan Harbers om op die stoel te gaan zitten.”

Lees ook:

FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk

De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage.

Reisorganisaties hebben er iets meer vertrouwen in dat Schiphol de drukte kan beheersen

De brancheorganisatie voor reisondernemingen ANVR is ‘gematigd positief’ over het beheersen van de drukte de komende maanden op luchthaven Schiphol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden