Aardbevingen

Staat stapt naar de rechter als de Nam dwarsligt bij vergoeding van aardbevingsschade

Een bewoner voor zijn beschadigde woning in aardbevingsgebied Loppersum. Beeld ANP
Een bewoner voor zijn beschadigde woning in aardbevingsgebied Loppersum.Beeld ANP

Volgens Nam-directeur Johan Altema wekt de overheid onredelijke verwachtingen over schadevergoeding bij gedupeerden van aardbevingen. Het kabinet hamert erop dat alle kosten door aardbevingsschade bij de Nam terechtkomen. Desnoods moet de rechter het bedrijf maar dwingen te betalen.

Trouw/ANP

Volgens Nam-directeur Johan Altema kan het bedrijf niet “alles betalen wat de overheid belooft”, zegt hij in een interview in NRC. Hij zegt na tientallen jaren gasboringen in Groningen ruimhartig te willen zijn in het uitbetalen van schade, maar hij vindt ook dat de overheid onredelijke verwachtingen heeft gewekt bij omwonenden. Bovendien komen er volgens hem claims binnen uit gebieden die niet eens in het bevingsgebied liggen.

Minder geboord

Altema stelt in het interview dat het aantal aardbevingen is afgenomen doordat er nu minder geboord wordt in het gebied. Het zou daardoor ook niet meer nodig zijn om te onderzoeken of zo’n 13.000 huizen die in het gebied nog geïnspecteerd moeten worden, moeten worden versterkt. Uit berekeningen zou namelijk gebleken zijn dat versterking nog maar nodig is voor zo’n vijftig woningen.

De ministeries zijn het met die conclusie niet eens. Elke woning zal los onderzocht moeten worden voordat gezegd kan worden hoeveel huizen versterkt moeten worden, stellen zij in een reactie.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman omschrijft de opstelling van de NAM vrijdagochtend als “harteloze hebzucht” die “ongekend en onacceptabel” is. “De minister is nu aan zet om onmiddellijk in te grijpen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden