Goedemorgen

Spinnen 'winnen’ de Bodemdierendag

null Beeld
Isabel Baneke

Niet voor iedereen zal dit bericht goed nieuws bevatten: spinachtigen ‘wonnen’ dit keer op Bodemdierendag. Brrr! Dat betekent dat de natuurliefhebbers die dit najaar hun tuinen, balkons, parken en pleinen afspeurden, het vaakst op de achtpotige diertjes stuitten. Op 86 procent van de bestudeerde bodems troffen mensen rondkruipende spinnen aan.

Voor internationale Bodemdierendag, die ieder jaar op 5 december valt en is bedoeld om aandacht te genereren voor het leven in en op de grond, worden enthousiastelingen gevraagd te peuren naar bodembeestjes in de buurt. Welk klein gefriemel glibbert, kruipt en trippelt er rond in de bodem? De actie doet denken aan de tuinvogel- en de vlindertelling.

Deze zomer was een stuk minder droog

Deze herfst gingen er 1666 officiële waarnemers op pad, een record. Samen vonden zij 13 duizend bodemdiertjes. Spinnen voerden dit keer dus de lijst aan. “Deze zomer was een stuk minder droog en warm dan vorig jaar”, verklaart initiatiefnemer Gerard Korthals van het Centrum voor Bodemecologie. Hij denkt dat de meeste bodemdieren van die omstandigheden hebben geprofiteerd. “Wellicht dat de spinnen meer insecten te eten hadden.” Ook lieten de beestjes zich door het zachte weer goed tellen tijdens de waarnemingsperiode.

De tweede plek ging dit keer naar de pissebedden, gevolgd door regenwormen, de kampioenen van vorig jaar. Na zeven edities van de Bodemdierendag concludeert Korthals dat bodemdieren in het algemeen kunnen floreren dankzij de tuinen en parken in dorpen en steden. Maar wat als je geen tuin hebt? Initiatiefnemer Korthals stelt dat plantenbakken ook zeer bodemdiervriendelijk zijn. Wie slakken, miljoenpoten en spinnen wil helpen, kan een paar grote kratten neerzetten op het balkon.

Lees ook:

Op zoek naar nieuwe diersoorten in het stadspark. ‘Daar kan zo een zeldzame soort tussen zitten.’

Biodiversiteit is zoveel meer dan een olifant of neushoorn. Kijk eens in de stad, bewijst Menno Schilthuizen keer op keer. Hij struint met vrijwilligers stadsparken af, op zoek naar nieuwe soorten.

De kruisspin is voorzichtig op de weg terug in de tuintelling

De kruisspin is opnieuw de meest voorkomende spin in Nederlandse tuinen, zo blijkt uit de spinnentelling. De grote trilspin staat op nummer twee, terwijl de venstersectorspin op basis van aantallen de derde plaats bereikte, al werd de gewone huisspin in meer tuinen gezien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden