ReportageGemeenteraadsverkiezingen

Speeltuinen, fietspaden, skateparks – elke wens vindt een plekje op de Spieker-iek

Verkiezingsdag bij de Spieker-iek met raadslid, kunstenaar en bedenker van dit concept, Arie Fonk (D66). Beeld Sjaak Verboom
Verkiezingsdag bij de Spieker-iek met raadslid, kunstenaar en bedenker van dit concept, Arie Fonk (D66).Beeld Sjaak Verboom
Wilma van Meteren

Op de valreep spijkeren kiezers uit Aa en Hunze nog briefjes op de Spieker-iek voor het gemeentehuis in Gieten. Peter en Gerrie Visser komen net het stembureau uit. Ze zijn ‘tevreden burgers’, toch hebben ze een wens voor de nieuwe raad: beter onderhoud van de fietspaden. Want zij rijden graag veilig door de prachtige natuur en de 35 dorpen die hun uitgestrekte Drentse gemeente rijk is.

Het duurt even voor ze een spijkervrij plekje hebben gevonden. Want in de aanloop naar de verkiezingen hebben dorpsbewoners bijna tweehonderd briefjes met wensen aan de eik genageld. Boven verwachting veel, en daarmee lijkt de magie van de boom ook anno 2022 te hebben gewerkt. In dit geval ter genezing van een actuele kwaal, het dalende vertrouwen van burgers in de politiek.

Unaniem had de gemeenteraad, op zoek naar beter contact met de inwoners, het idee van kunstenaar en raadslid Arie Fonk (D66) omarmd. Net als eeuwen geleden, ten tijde van de Nedersaksen, zouden de politici een beroep kunnen doen op de helende krachten van de eik. In het beekdal van de Drentse Aa vond Fonk een van ouderdom gestorven boom, die als Spieker-iek de afgelopen maand langs de grootste kernen reisde om de wensen voor de nieuwe gemeenteraad op te halen.

Waarde van democratie

Het gat dichten tussen burger en politiek was nodig. Hier treffen ’t Zand, het drogevoetengebied waar Neanderthalers al hun kampen opsloegen, en veenkoloniën elkaar in een gemeente en loopt een scheidslijn van rijker en armer, vertrouwen en wantrouwen. Waar Gemeentebelangen, de grootste partij in Aa en Hunze, en de VVD met verkiezingsposters en banners in Rolde en Gieten duidelijk zichtbaar zijn, lijkt in de uithoeken van veendorpen vooral de PvdA haar kiezers te zoeken met ‘Stem sociaal’.

Recent heeft het vertrouwen in met name de landelijke politiek bij de veendorpen een flinke knauw gekregen. Ze zijn opgezadeld met grote windmolens op 400 meter van hun huizen en kampen met aardbevingen zonder tegemoetkoming in herstel van de schade zoals bij de Groningse buren.

Toch heerst in dorpshuis De Spil, waar het stembureau van Gasselternijveen is gevestigd, optimisme over de opkomst. De lokale politiek geniet in de gemeente Aa en Hunze meer vertrouwen dan de landelijke. De opkomst lag in 2018 met 63,17 procent ver boven het landelijke gemiddelde. De hoop bij de vier stembureauleden is ook dat de situatie in Oekraïne bewoners heeft wakker geschud wat de waarde van democratie is.

Elfhunebeddentocht

Hoewel hij zich zorgen maakt over een mogelijke absolute meerderheid van Gemeentebelangen en de gevolgen voor de lokale democratie, stemt het ook kunstenaar en raadslid Fonk positief dat zoveel inwoners meedenken en hun ideeën via de Spieker-iek hebben willen delen. Velen spreken zich net als hij uit voor het behoud van het unieke, historische Drentse landschap. Wat dat betreft is al een wens vervuld, want net als Friesland zijn Elfstedentocht heeft, krijgt Aa en Hunze binnenkort zijn Elfhunebeddentocht. Opmerkelijk is hoeveel kinderen en jongeren van zich hebben laten horen met een oproep voor speeltuinen, skatebanen en barbecueplekken.

Maar net als in heel Nederland, is wonen het grootste issue. De meeste wensen, gespijkerd aan de Spieker-iek gaan over ‘meer woningen”’ in Aa en Hunze met name voor starters zodat ook jongeren in hun dorpen kunnen blijven wonen. Hoeveel – 250 of 600 – en waar die precies moeten worden gebouwd, zal nog felle discussies in de raad opleveren, blijkt uit het verkiezingsdebat, waarin vorige week de zes partijen die meedoen de degens mochten kruisen. Net als over het wel of niet verbreden van de N34 met extra rijstroken. Dat zal ten koste gaan van oerbos. En is het eigenlijk wel nodig nu meer mensen misschien thuis zullen gaan werken?

De magie van de Spieker-iek

De magie van de geschiedenis en de natuur in dit deel van Drenthe, met de oude nederzettingen en twaalf hunebedden, inspireerde kunstenaar-raadslid Arie Fonk voor Spieker-iek.

Vroeger zouden sommige bomen zich hebben bevonden op kruisingen van Leylijnen – een soort energiebanen die als lijnen door het landschap liepen en door wichelroedelopers werden gevonden.

Op zulke kruisingen werden hunebedden en kerken gebouwd in oost-west richting, maar er groeiden ook bomen met bepaalde krachten. Elke boom had zijn specialisme: hulp bij de oogst, bevorderen van vruchtbaarheid of geluk, of – zoals bij de breukenboom van Yde – het verhelpen van liesbreuken.

Lees ook:

Drie dagen lang stemmen vraagt het uiterste van de gemeenten

Overschaduwd door de oorlog, beginnen vandaag de gemeenteraadsverkiezingen in eigen land. Er kan drie dagen lang gestemd worden, ook nu de coronamaatregelen zijn ingetrokken.

Stemmen is ook respect tonen voor onze kwetsbare democratie

Mede door het mooie weer en de losgelaten coronamaatregelen, was er in het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen eindelijk iets van campagnesfeer zichtbaar. Op de lokale markten, in de winkelcentra en de wijken liepen vele duizenden vrijwilligers vrolijk in het zonnetje campagne te voeren voor hun partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden