Financiën

Sparen wordt belastingvrij, voor de meeste mensen dan

Mensen die minder dan 440.000 euro aan spaargeld hebben en die niet beleggen, hoeven geen belasting meer te betalen over hun spaarpotje. 

Het kabinet probeert zo een deel van de onzekerheid weg te nemen die leeft bij mensen met middeninkomens over hun financiën. Staatssecretaris Snel van financiën noemt het ‘misschien wel de grootste wijziging in de inkomstenbelasting sinds 2001’. Snel zegt dat hij de kritiek ter harte heeft genomen van spaarders die de huidige belasting onrechtvaardig vinden.

Voor de eerste 440.000 euro spaargeld verdwijnt de belasting helemaal, is het plan van het kabinet. Belangrijke voorwaarde: mensen mogen alleen spaargeld hebben, geen aandelen. Het kabinet schat in dat 1,35 miljoen spaarders hierdoor geen belasting meer betalen. Degenen die meer dan 440.000 euro op een spaarrekening hebben staan, profiteren ook. Zij gaan minder betalen dan nu.

Voor veel spaarders gaat het om een paar tientjes. Een stel met 70.000 euro spaargeld en geen aandelen betaalt straks 53 euro per jaar minder.

Belasting over een niet-bestaand rendement

Los van de bedragen, klagen spaarders al jaren dat ze nauwelijks rente krijgen over hun spaargeld, maar wel belasting betalen over een niet-bestaand rendement. Snel belooft nu dat de fiscus over spaargeld boven de 440.000 euro een rente zal berekenen die beter aansluit bij de werkelijke spaarrente.

De fiscus kijkt nu niet apart naar spaargeld, maar gaat er standaard vanuit dat iemands bezit bestaat uit een vast deel spaargeld en een vast deel vermogen. Iedereen die meer dan 30.360 euro heeft (of 60.720 euro voor een stel) aan spaargeld of aandelen, betaalt er belasting over. Zij ‘betalen meer belasting dan wanneer je afzonderlijk naar hun spaargeld zou kijken’, erkent de staatssecretaris.

De Belastingdienst kan vanaf 2022 met de nieuwe regels werken, mits de Tweede en Eerste Kamer de plannen goedkeuren. 

Een rechtszaak van de Bond van Belastingbetalers heeft bijgedragen aan de koerswijziging van de regering. In juni bepaalde de Hoge Raad in die zaak dat de belasting op vermogen oneerlijk is voor spaarders. Het kabinet kondigde daarop aan dat het systeem ‘eerlijker’ zou worden. 

Lees ook:
Waarom die renovatie van het belastingstelsel zo moeilijk is

De wens om het belastingstelsel aan te passen leeft breed in de politiek. Het ingewikkelde stelsel van heffingen, toeslagen en aftrekposten moet op de helling. Maar dat valt niet mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden