null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Verpakkingen

Soep met braille: voor het eerst is er een voedselverpakking voor slechtzienden in Nederland

Jamila Meischke

Boodschappen doen is voor de meeste mensen doodeenvoudig. Maar voor mensen die slecht zien kan het knap ingewikkeld zijn. Hoe weten ze of ze een zak linzensoep of kippensoep uit het schap pakken?

Daarom biedt soepfabrikant Naturally Tasty vanaf volgende week verpakkingen met brailleschrift aan. Het jonge bedrijf maakt biologische linzensoepen die onder meer te koop zijn bij de supermarkten Ekoplaza, Spar en Plus.

In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen blind of slechtziend, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Veel verpakkingen in de supermarkt zijn voor hen moeilijk te herkennen en te onderscheiden. Hoog tijd om hen te helpen, vindt Tim Velthuis van ontwerpbureau DiDutch dat de brailleverpakking ontwikkelde. “Consumenten met een visuele beperking moeten zelfstandig boodschappen kunnen doen”, zegt hij. “Trouwens, ook thuis is het handig om te weten welke smaak soep ze uit de kast pakken”, zegt hij.

Geneesmiddelenfabrikanten zijn verplicht om de naam van een medicijn in braille te vermelden. Voor producenten van levensmiddelen is die verplichting er, opvallend genoeg, niet. Vandaar dat er nauwelijks producten met braille in de schappen liggen. Al zijn uitzonderingen, zoals de wijnen van M. Chapoutier, verkrijgbaar bij Gall & Gall. Coca Cola voorzag zijn blikjes en flesjes een paar jaar geleden van braille – tijdelijk overigens. Naturally Tasty is de eerste soepfabrikant die verpakkingen op deze manier ‘zichtbaar’ maakt voor blinde mensen.

De nieuwe brailleverpakking verschijnt in drie talen: Nederlands, Frans en Duits. De soepen zijn vooralsnog alleen in Nederland verkrijgbaar, maar er zijn plannen om ze elders in Europa te gaan verkopen.

Lees ook:
Zien zonder ogen, een nieuwe studie wijst uit dat het kan

Onderzoekers proberen blinde mensen een deel van hun zicht terug te geven met behulp van een hersenimplantaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden