Ochtendspits

Snelweg A12 weer open voor verkeer, en het verschil is te merken

Regen, ongelukken en de afgesloten A12 zorgen voor de drukste ochtendspits tot nu toe dit jaar. Beeld ANP
Regen, ongelukken en de afgesloten A12 zorgen voor de drukste ochtendspits tot nu toe dit jaar.Beeld ANP

Donderdagochtend vroeg is de A12 tussen Utrecht en Nieuwerbrug weer opengegaan voor het verkeer, meldt Rijkswaterstaat. De snelweg was de afgelopen negen dagen dicht wegens groot onderhoud.

Redactie Trouw

Tussen Woerden en Nieuwerbrug is het asfalt over 4,5 kilometer over de volledige breedte vervangen door zeer stil asfalt. Verder is 23 kilometer aan nieuwe belijning aangebracht, zijn 38 detectielussen vervangen, zijn acht voegovergangen vervangen door stillere voegen, is kapotte verlichting vervangen, is er gemaaid en zijn er betonreparaties aan viaducten uitgevoerd.

De ANWB kon donderdagochtend goed merken dat de belangrijke verkeersader richting Den Haag weer open is. Een woordvoerder zag dat veel ‘omrijfiles’ zijn verdwenen. “De afgelopen tijd zag je dat veel automobilisten via Gorinchem en Rotterdam naar Den Haag reden. Dat leidde tot extra drukte op de A15 en A27, waar sowieso al veel vrachtverkeer rijdt.” De ANWB verwacht dat het, door de openstelling van de A12, ‘s middags ook rustiger wordt op de A4.

Ook verkeersapp Flitsmeister meldt dat het een stuk rustiger is op de wegen dan de afgelopen dagen. “Uit onze data blijkt dat het hoogtepunt rond 08.30 uur was bereikt, van 1.154 minuten vertraging. Gisterochtend rond het hetzelfde tijdstip was dat 45% meer (2.093 minuten vertraging). We zagen dat de werkzaamheden van de afgelopen week een grote bottleneck was voor het verkeer.

De werkzaamheden gingen de afgelopen week dag en nacht door. De A12 verkeert in de andere richting in betere conditie en wordt volgens Rijkswaterstaat op een later moment aangepakt. Er was veel kritiek van transportorganisaties op het besluit om de weg buiten vakantietijd negen dagen af te sluiten. De weg is een cruciale transportroute, waar dagelijks ongeveer 80.000 voertuigen waaronder 9000 vrachtwagens gebruik van maken.

Rijkswaterstaat spreekt van een bewuste keuze: "We hebben bewust gekozen voor een korte afsluiting met hevige hinder. Met een volledige afsluiting van meerdere dagen achter elkaar hebben we in korte tijd veel werk verzet en konden we de veiligheid van de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden