OplevingCoronavirus

Snelste weekendtoename in coronazalen ziekenhuizen sinds maart

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Ziekenhuizen krijgen het steeds drukker met mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om de grootste stijging in een weekend sinds maart van dit jaar.

Redactie

Op dit moment behandelen de ziekenhuizen ruim 840 mensen die het virus onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds 5 augustus, bijna twee maanden geleden. Sinds vrijdag is het aantal opgenomen mensen met corona gestegen met 146.

Het coronavirus lijkt terug van weggeweest. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vorige week al weten er rekening mee te houden dat de najaarsgolf is begonnen. Vorige week maandag behandelden de ziekenhuizen 601 positief geteste mensen en de maandag daarvoor 466. Dat betekent dat de bezetting in twee weken tijd met iets meer dan 80 procent is gestegen.

Vooral druk op verpleegafdeling

De LCPS-cijfers maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het RIVM hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona.

Het is vooral op verpleegafdelingen druk. Daar liggen nu bijna 800 positief geteste mensen. Dat zijn er 143 meer dan vrijdag en 230 meer dan vorige week maandag. Op de intensive cares liggen nu 44 patiënten met corona, drie meer dan vrijdag.

Lees ook:

‘Uit angst voor het virus zijn we elkaar moreel de maat gaan nemen’

In de coronacrisis grijpt de ‘moralisering’ om zich heen, zegt filosoof en sociaalpsycholoog Steven R. Kraaijeveld. ‘Dat is slecht voor de maatschappij, de wetenschap en de volksgezondheid.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden