Belastingdienst

Snel: Ouders in toeslagenaffaire krijgen voor Kerst geld

 Staatssecretaris Menno Snel van Financiën eerder tijdens een debat in de Tweede Kamer over het optreden van de Belastingdienst in de affaire rond kinderopvangtoeslagen. Beeld ANP
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën eerder tijdens een debat in de Tweede Kamer over het optreden van de Belastingdienst in de affaire rond kinderopvangtoeslagen.Beeld ANP

Honderden gedupeerde ouders in de kindertoeslagenaffaire krijgen vandaag van de Belastingdienst te horen hoeveel compensatie ze dit jaar krijgen. Het gaat om een voorlopig bedrag, dat ze voor Kerst op hun bankrekening krijgen. Dat laat staatssecretaris Menno Snel van financiën weten.

Redactie

De compensatie is een voorlopig bedrag, gebaseerd op de informatie die nu beschikbaar is. In ruim tweehonderd gevallen gaat het om bedragen tot 20.000 euro, bij ruim zeventig ouders ligt het bedrag hoger. De hoogste uitkering is 66.000 euro. Begin volgend jaar volgt een definitieve beoordeling.

De voorlopige bedragen zijn gebaseerd op de adviezen van de commissie die onder leiding van oud-minister Piet-Hein Donner onderzoek deed naar de affaire. In het zogenoemde CAF-11-dossier zitten zo’n driehonderd ouders van wie de kinderopvangtoeslag in veel gevallen onterecht is stopgezet en teruggevorderd.

Voorlopig bedrag

Nog niet alle informatie is beschikbaar, daarom spreekt Snel van een voorlopig bedrag. Zo moet bijvoorbeeld nog duidelijk worden of ouders juridische kosten hebben gemaakt, of kosten voor dwanginvordering. Daarvoor moeten ze ook worden gecompenseerd.

Snel wil ouders begin volgend jaar een definitief bedrag laten weten. Daar kunnen de gedupeerden ook nog tegen in bezwaar gaan. De staatssecretaris benadrukt dat het uiteindelijke bedrag alleen maar hoger kan uitvallen, niet lager.

“Een geldbedrag kan nooit alles goedmaken”, stelt Snel. “Het onrecht dat deze ouders is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondlopen, kan ik helaas op geen enkele manier wegnemen. Dat besef ik ten zeerste.”

Lees ook:
Vanwege onleesbaar gemaakte dossiers kan Snel zich opmaken voor nog een debat over de toeslagaffaire

Eerder ontstond ophef in de Tweede Kamer en onder gedupeerde ouders over hun kinderopvangdossiers. Grote delen blijken door de Belastingdienst zwartgelakt.

Ouders bij debat toeslagenaffaire: ‘Mijn leven is naar de klote!’

Het debat over de affaire rond de kinderopvangtoeslag leverde de gedupeerde ouders niet de gehoopte duidelijkheid op. “Hier hebben we niets aan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden