Besmettingen horeca

Sluitingen en boetes voor cafés om besmettingen en niet naleven coronaregels

Gasten op een terras aan de Nieuwmarkt in Amsterdam. Het café op de foto komt niet voor in dit artikel.  Beeld ANP
Gasten op een terras aan de Nieuwmarkt in Amsterdam. Het café op de foto komt niet voor in dit artikel.Beeld ANP

horeca In cafés in Utrecht en Amsterdam is corona opgedoken. In Rotterdam gingen drie horecazaken en een sportkantine op slot.

Anne ter Rele en Robin Goudsmit

Drie cafés in Amsterdam zijn sinds zaterdag gesloten vanwege besmettingen met het coronavirus. Het gaat om In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, No Rules op het Marie Heinekenplein en café Zwart op de Dam. Bij In the City gaat het om tien besmette bezoekers van wie herleid is dat ze er waren, bij No Rules om vier. In café Zwart werkte iemand enkele dagen met klachten: later bleek hij of zij besmet met corona. Amsterdam besloot de cafés bij naam te noemen om recente bezoekers te informeren.

De kroegen bevinden zich bij toeristische hotspots. Of er een verband is tussen het groeiend aantal toeristen in de stad en de besmettingen, kon de gemeente niet zeggen. Recente bezoekers van de horecazaken met klachten wordt geadviseerd zich te laten testen. Volgens de gemeente Amsterdam hebben de zaken zelf besloten om in elk geval deels te sluiten.

Utrecht

Ook in Utrecht zijn coronabesmettingen geconstateerd in minstens twee cafés. Zo bleek in horecagelegenheid Beers & Barrels dat ten minste acht bezoekers met corona waren besmet tijdens een verjaardagsfeestje. De kroeg was al eerder gewaarschuwd vanwege het niet naleven van de afstandsregels en krijgt een boete. Ook een ander café is beboet.

De gemeentes maken zich zorgen om het oplopend aantal besmettingen onder jonge mensen. Dat komt onder andere doordat meer feestjes worden gevierd, waarbij men zich niet altijd aan de afstandsregels houdt. Volgens de GGD Amsterdam is het niet naleven van de anderhalve meter de voornaamste bron van besmettingen. “In informele setting vergeten mensen die maatregel vaak te respecteren.”

Een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Bond noemt het sluiten van cafés en het geven van boetes voor besmettingen ‘geen passende straffen’. Volgens hem kun je overal een besmetting oplopen. “Een groot deel van de besmettingen vond de afgelopen tijd in de privésfeer plaats”, licht hij toe. “In de supermarkt lopen mensen structureel te dicht op elkaar. Toch krijgt de horeca als enige te maken met boetes.” Iedere besmetting is er een te veel, benadrukt hij, “maar je moet het wel in perspectief zien. Er zijn 55.000 horecagelegenheden in Nederland, en in vijf daarvan zijn besmettingen bekend.”

Pas als de cafés structureel en bewust de regels zouden overtreden, zijn consequenties ‘logisch’, vindt de woordvoerder. “Maar daarvoor geven de gemeenten in deze gevallen echt te weinig bewijs. Een corona-uitbraak kan immers overal uitbreken.”

Zondagavond werd via RTV Rijnmond bekend dat burgemeester Aboutaleb drie horecazaken en een sportkantine per direct heeft gesloten. Ondanks verschillende waarschuwingen werden coronamaatregelen niet nageleefd, erkende een woordvoerder van de gemeente. Het gaat om restaurant Noah, karaokebar Fame, café Lebbink en de kantine op Sportpark Vreelust. In de kantine zouden besmette mensen zijn geweest.

Lees ook:

Ontstaan nieuwe coronabesmettingen in de privésfeer? Dat blijkt totaal niet uit de cijfers

Ontstaan al die coronabesmettingen in de privésituatie, zoals beleidsmakers stellen? Uit de cijfers blijkt dat helemaal niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden