Glasaalsmokkel

Slecht nieuws voor het aalherstel: jonge palingen worden massaal naar China gesmokkeld

Glasaalsmokkel Beeld europol
GlasaalsmokkelBeeld europol

Een recordhoeveelheid van 5,7 ton aan glasaal is tussen oktober 2018 en april 2019 in beslag genomen op diverse Europese luchthavens. Smokkel van jonge palingen uit Europa naar Azië is gegroeid tot Europa’s grootste illegale wildhandel, meldt Europol.

Koen Moons

Bij 448 operaties in Albanië, Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Noord-Macedonië, Portugal, Spanje en Zwitserland arresteerden douane en politie in totaal 154 verdachten van smokkel van glasaal. Ruim 5700 kilo glasaal werd onderschept, gelijk aan zo’n 15 miljoen glasaaltjes.

De gesmokkelde glasaal, doorzichtige babypalingen van circa 7 cm die normaal vanaf zee landinwaarts zwemmen om in de Europese wateren verder op te groeien, wordt massaal naar met name China gevlogen om daar te worden opgekweekt voor consumptie. Er is al langer vraag naar glasaal vanuit Azië, aangezien de populatie van eigen palingsoort, de Japanse paling, vrijwel is ingestort.

Cites-lijst

Maar ook de Europese paling is ernstig bedreigd en staat op de Cites-lijst met soorten waarvan de handel wordt beperkt. Sinds 2010 is de uitvoer vanuit de EU verboden. Er bestaat echter een lucratieve illegale handel met het oosten; een kilo glasaal levert zo’n 1500 tot 2000 euro op, zegt Europol. De hoeveelheid onderschepte glasaal is waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg. Europol schat de totale smokkel van Europa naar Azië op 100 ton per jaar. Dit wordt onderstreept door berekeningen van de Sustainable Eel Group (SEG), een internationale samenwerking van wetenschappers, natuurbeschermers en palingkwekers.

“Als je de productie van gekweekte paling in China vertaalt naar de hoeveelheid glasaal die daarvoor nodig is, dan kom je op een enorme hoeveelheid uit die illegaal geïmporteerd moet zijn”, zegt Florian Stein van de SEG. “De smokkel is redelijk eenvoudig en de pakkans nog steeds klein. De meeste glasaal wordt vervoerd in de bagage van vliegtuigpassagiers, zakjes water met glasaaltjes worden gewoon in een koffer gestopt. Een andere smokkelmethode is luchtvracht. Handelaren verstoppen de glasaal tussen een vracht met vissen of garnalen, of zetten er een ander label op”, aldus Stein.

Per taxi

De grootste vangst werd gedaan toen de Spaanse Guardia Civil een aantal samenwerkende bendes oprolde die glasaal vanuit Frankrijk naar Spanje vervoerden, vervolgens in kleine hoeveelheden per taxi naar Portugal brachten en daar in koffers verpakten om door muilezels mee het vliegtuig in te laten nemen naar China. Een andere organisatie in Madrid wist grote hoeveelheden via vrachtvliegtuigen te vervoeren door ze als andere vis te labelen.

Aalherstel

De illegale smokkel vanuit Europa is slecht nieuws voor degenen die zich met herstel van de Europese populatie bezighouden, meent directeur Christien Absil van de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. Haar organisatie is juist enkele maanden geleden samen met Ravon het project ‘Red onze paling’ gestart.

Absil: “Het opvissen van glasaal gebeurt ook om palingen op te kweken voor consumptie en om het palingbestand in het binnenland van Europa weer op peil te krijgen. Daarvoor wordt glasaal voor de kust weggevangen, vooral in Frankrijk, en elders weer uitgezet. Maar het lijkt erop dat een veel groter deel illegaal naar Azië wordt verhandeld. Dit zou het aalherstel weleens volledig kunnen ondermijnen.”

Lees ook:

Dankzij DNA zit poepgoeroe Samuel Wasser olifantstropers op de hielen

Door DNA-onderzoek van slagtanden kan de Amerikaanse bioloog Samuel Wasser nauwkeurig bepalen waar het ivoor vandaan komt.

De handel in illegaal ivoor wordt nauwelijks geraakt door regels en certificaten

De handel in ivoor is omstreden. Pogingen om met certificaten misstanden aan te pakken, sorteren geen effect. ‘Ik heb het meest foute ivoor langs zien komen, en dat werd goedgekeurd.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden