Geschiedenis

Slavernij krijgt bij geschiedenis meer regels dan Holocaust

In het materiaal voor geschiedenisonderwijs op de middelbare school is veel aandacht voor slavernij en kolonialisme, oordeelt het Historisch Nieuwsblad na onderzoek.

Het tijdschrift bekeek naar eigen zeggen zeven verschillende lesmethoden voor vmbo, havo en vwo. Van alles wat daarin te berde wordt gebracht, gaat 9 procent over het kolonialisme en 4 procent over slavernij. 2 procent gaat over de Holocaust, berekende het blad.

Met name de laatste jaren woedt een debat over de vraag of het geschiedenisonderwijs in Nederland niet te wit, te mannelijk en nationalistisch zou zijn.

Om dat te toetsen onderzocht het tijdschrift de lesmethoden op drie specifieke thema’s: zwarte bladzijden, vrouwengeschiedenis en wereldgeschiedenis. Wat blijkt: in de hoofdstukken over kolonialisme en slavernij heeft het aandeel van Nederland een prominentere plaats dan dat van andere landen (10 procent). Leerlingen krijgen ook de opdracht zelf na te denken over kwesties, zoals racisme en compensatie voor historisch leed. Deze opdrachten zijn soms gekoppeld aan de Holocaust, maar vaker aan slavernij en kolonialisme.

Vrouwen spelen een figurantenrol in de leerboeken, met een aandeel van zo’n 10 procent in de lesstof, al wordt wel specifiek aandacht gevraagd voor die ondervertegenwoordiging. ‘Wereldgeschiedenis’ wordt er in de lesstof nog niet geschreven: bijna een kwart gaat over Nederland, 36 procent over West-Europa. Afrika en Zuid-Amerika komen op slechts 2 procent. 

“In het debat over geschiedenis zijn kolonialisme en slavernij, vrouwen en wereldgeschiedenis [...] centraal komen te staan, en dat komt in de schoolboeken tot uiting. De auteurs volgen de discussies in de media en de wetenschap, en verwerken die in hun teksten en opdrachten”, stelt het blad vast. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden