Slachtoffers dwangarbeid
Slachtoffers van Zusters van de Goede Herder vinden excuus en schaderegeling te mager
Vrouwen die als meisje dwangarbeid moesten verrichten bij de katholieke congregatie Zusters van de Goede Herder zien zich nog altijd niet erkend in hun leed.
Een deel van hen vindt dat de schaderegeling die de overheid hun onlangs aanbood tekortschiet. Ook is een deel van de vrouwen gekwetst door de excuusbrief die de overste van de congregatie Patricia Diet een paar weken geleden stuurde. In een antwoordbrief aan de overste schrijven ze: “U getuigt er niet van dat u de ernst beseft van de dwangarbeid en van de levenslange gevolgen”.
Er zijn tussen 1860 en 1978 zeker 15.000 meisjes en vrouwen in Nederland opgesloten in gestichten van de congregatie. Ze moesten hier dwangarbeid verrichten en leefden in een hard kloosterregime. In haar excuusbrief sprak de overste van ‘omstandigheden die niet passend waren’, en dat ‘de condities moeilijk waren’. Dat zijn geen woorden die getuigen van erkenning van het leed, vinden de vrouwen.
Totale afhankelijkheid en isolement
In hun brief is onder meer te lezen: “Het gaat over dwangarbeid onder dreiging van straf in totale afhankelijkheid en isolement. Dat is een ernstig misdrijf”. Bovendien steekt het de vrouwen dat de overste verwees naar de kinderrechter die hen daar ooit plaatste. Dat suggereert namelijk dat de meisjes zelf schuldig waren of een straf kregen. Terwijl vrijwel alle meisjes werden opgesloten om hen te beschermen, bijvoorbeeld tegen onveilige thuissituaties.
De schaderegeling voor slachtoffers van falende jeugdzorg die ministers Dekker (rechtsbescherming) en De Jonge (volksgezondheid) eind vorige maand presenteerden, geldt ook voor de vrouwen die door de overheid bij de Goede Herder zijn geplaatst.
Claim tegen de congregatie
Alle slachtoffers krijgen 5000 euro. Maar volgens Annemie Knibbe, die als vrijwilliger en vertrouwenspersoon al jarenlang misbruikslachtoffers bijstaat, haalt dit bedrag het niet bij de normen die er staan als compensatie voor dwangarbeid.
Een groep vrouwen is met advocaat Liesbeth Zegveld voornemens een claim tegen de congregatie in te dienen. De lotgenotenorganisatie Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder behartigt de belangen van de vrouwen die als meisje bij de zusters hebben gezeten. Een van hen is Joke de Wilde, die met Trouw sprak over haar verleden bij de congregatie. “Wij voelen ons niet serieus genomen, in de maling genomen en beledigd.”
Correctie 5-5: De zin ‘De lotgenotenorganisatie Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder behartigt de belangen van de vrouwen die als meisje bij de zusters hebben gezeten’ uit de laatste alinea is aan het artikel toegevoegd.
Lees ook:
Zusters van liefde? ‘Ze hadden beter zusters van haat kunnen heten’
De verhalen van vrouwen over hun onvrijheid en uitbuiting bij de ‘zusters van liefde’ worden opgetekend bij kennisinstituut Atria. ‘Ik weet dat het onvoorstelbaar is wat ze me aandeden, daarom moet ik dit vertellen.’
Compensatie voor slachtoffers in de jeugdzorg: ‘Met 5000 euro maakt het kabinet zich ervan af’
Advocaat Richard Korver vindt de compensatie voor slachtoffers in de jeugdzorg geen erkenning, maar een belediging. ‘Het misbruik in de jeugdzorg is als je het serieus bekijkt een ware systeemfout’, zegt hij. ‘Als je die vervolgens met 5000 euro afkoopt, is een excuus niet meer dan een holle letter.’
Geld en dubbele excuses voor slachtoffers geweld in jeugdzorg
Het kabinet komt met schadevergoeding voor de vele Nederlanders die sinds 1945 als kind in de jeugdzorg zijn mishandeld of misbruikt. Alle slachtoffers krijgen 5000 euro.