null

Toeslagenaffaire

Slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte van meineed

Beeld Anita Huisman
Redactie Trouw

Advocaat Vasco Groeneveld heeft dinsdag aangifte gedaan tegen de twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën wegens meineed bij de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Groeneveld treedt op namens een groep van 160 slachtoffers van de toeslagenaffaire.

Groeneveld deed bij de officier van justitie van het arrondissement in Den Haag aangifte tegen de voormalige baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek en Manon Leijten van het ministerie van Financiën. De twee ambtenaren zeiden in de verhoren over de toeslagenaffaire onder ede dat ze in 2019 niets wisten van een memo waarin al werd gewaarschuwd voor het laakbaar handelen van de Belastingdienst met de kinderopvangtoeslag.

Daarnaast heeft Groeneveld dinsdag aangifte gedaan tegen medewerkers van de Belastingdienst, inclusief Uijlenbroek en Leijten als hun leidinggevenden, wegens het verduisteren van dit zogeheten memo-Palmen.

De advocaat deed in januari al aangifte tegen de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Daarnaast werden voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel en oud-minister Lodewijk Asscher in die aangifte betrokken. Op 3 februari deed de advocaat ook aangifte tegen premier Mark Rutte.

Ook loopt er nog een procedure bij het gerechtshof in Den Haag om het OM aan te zetten tot vervolging van de Belastingdienst voor onder meer misbruik van gezag en beroepsmatige discriminatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden