null

Campagne

Slachtofferhulp Nederland roept slachtoffers op: laat je juridisch begeleiden

Slachtoffers van misdrijven hebben vaak maar één kans een rechtszaak tot een goed einde te brengen. Ze kunnen zich kosteloos juridisch laten bijstaan door Slachtofferhulp.

Weert Schenk

Een slachtoffer van een misdrijf kan tijdens een rechtszaak maar één keer gebruikmaken van zijn spreekrecht en maar één keer een schadevergoeding indienen. Dan moet het ook goed gebeuren. Slachtofferhulp Nederland begint om die reden vandaag een campagne, waarin gedupeerden worden opgeroepen zich juridisch te laten begeleiden.

Slachtoffers hebben rechten, zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland, maar er komt veel bij kijken om die rechten te handhaven. Een fout is zo gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Slachtofferhulp Nederland biedt kosteloos hulp aan.

Eigen juristen ondersteunen slachtoffers in het traject naar de rechtszaak. Ze zorgen ervoor dat de formulieren goed zijn ingevuld en dat er voor de eis tot schadevergoeding bewijs voorhanden is, zoals bijvoorbeeld bonnen. Zo adviseren ze ook bij het schrijven van het verhaal dat het slachtoffer in de rechtszaal wil doen. Daarvoor is het nodig dat de gedupeerde een gedetailleerd logboek bijhoudt.

Schroom niet

Hoewel Slachtofferhulp Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 slachtoffers en nabestaanden helpt hun leven weer op te pakken na een misdaad, een verkeersongeval of een andere ingrijpende gebeurtenis, meent Jansen dat veel mensen in deze coronatijd ten onrechte denken dat ondersteuning vrijwel onmogelijk is. “Wij zeggen echter: schroom niet ons in de arm te nemen.”

Jansen zegt dat er veel op slachtoffers afkomt op het moment dat ze kwetsbaar zijn. “Er overkomt je iets, je doet aangifte en ineens kom je in een heel andere wereld terecht; die van politie, justitie en van bureaucratie waarin dossiers zoek raken, instanties niet samenwerken en je geen antwoorden krijgt op vragen. Probeer daar maar mee om te gaan.”

Met de medewerkers doet Slachtofferhulp veel aan psychosociale hulp: een luisterend oor en een arm om je heen. In de nieuwe campagne wordt echter de juridische kant onderstreept. “De uitdaging is hoe het slachtoffer die rechten kan opeisen. Dat is een vak apart. Als wij slachtoffers daarin begeleiden, hebben ze meer tijd voor de verwerking van de gebeurtenis.”

Lees ook:

De privacy van slachtoffers wordt onnodig vaak geschonden

Waar de verdachte een zwart balkje krijgt, zou het slachtoffer een wit balkje moeten hebben, zegt Slachtofferhulp Nederland. De privacy van slachtoffers wordt vaak onnodig geschonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden