Wetswijziging

Slachtoffer mag naam straks gratis wijzigen na incest

null Beeld Kwennie Cheng
Beeld Kwennie Cheng

Voor slachtoffers van incest wordt het makkelijker hun naam te wijzigen. Daarvoor komt er een wetswijziging, kondigde minister Sander Dekker van rechtsbescherming vrijdag aan. Ook wordt de naamswijziging voor hen gratis.

Redactie politiek

Incestslachtoffers willen soms van hun achternaam af omdat dit ook de naam is van hun vader, broer of oom die de incest pleegde. “Een nieuwe achternaam kan nodig zijn om een breuk te maken met een pijnlijk verleden”, aldus minister Dekker. “Nu moeten zij daarvoor heel veel moeite doen, wat weer zorgt voor het openrijten van oude wonden en nieuw leed. Dat moet in de toekomst dus anders en gemakkelijker.”

Belanghebbende

Onderdeel van de huidige procedure is een belastend psychisch onderzoek, dat vaak een jaar duurt. Beide ouders, onder wie dus soms de incestpleger, hebben volgens de huidige wet inspraak als ‘belanghebbende’. De kosten zijn nu ruim 800 euro. Naamswijziging is alleen gratis als er een onherroepelijke veroordeling ligt van de dader. Maar het bewijzen van incest in een rechtszaak is vaak lastig, de zaak is verjaard of slachtoffers hebben geen aangifte durven doen.

De vereenvoudigde procedure geldt waarschijnlijk straks ook voor slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven in de familiekring.

‘Het is makkelijker om je achternaam te wijzigen in een Friese variant’

In de Tweede Kamer streden vooral de SP en D66 voor deze wetswijziging. “Het is makkelijker om je achternaam te wijzigen in een Friese variant dan naamswijziging na zoiets vreselijks als incest”, zei D66-Kamerlid Vera Bergkamp vorig jaar. Ze is blij dat er nu verandering komt. “In de contacten die ik met slachtoffers heb gehad, heb ik gemerkt hoe groot de impact is. Het kan vreselijk zijn om je familienaam nog te moeten dragen.”

In 2018 wijzigden iets meer dan 2000 Nederlanders hun achternaam, blijkt uit cijfers van het ministerie van justitie. De grootste groep bestaat uit gescheiden vrouwen die weer hun meisjesnaam willen. De reden ‘psychische druk’ gold voor 153 mensen, 37 kregen een andere achternaam met als reden ‘misdrijf’. Daaronder vallen incest, zware mishandeling of moord.

Lees ook :

Je naam wijzigen na incest is moeilijker en duurder

Incestslachtoffers die hun achternaam willen veranderen, krijgen nog altijd te maken met een belastende en dure procedure. Dat moet minder star, zeggen slachtoffers. Zij krijgen steun van de politiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden