Anti-rookmaatregelen

Sigaretten zijn vanaf vandaag onzichtbaar in de supermarkten

Overal waar een rookverbod geldt, mag nu ook geen e-sigaret meer worden gebruikt.  Beeld ANP
Overal waar een rookverbod geldt, mag nu ook geen e-sigaret meer worden gebruikt.Beeld ANP

Nieuwe anti-rookmaatregelen zijn van kracht: sigaretten zijn niet meer zichtbaar in supermarkten en voor de e-sigaret geldt het rookverbod.

Rick van de Lustgraaf

Supermarkten mogen pakjes sigaretten, shag en andere rookwaren vanaf woensdag niet meer zichtbaar presenteren in winkelschappen. Tabak mag nog wel worden verkocht, maar moet opgeborgen liggen achter deuren, laden of gordijnen die alleen open mogen als de klant erom vraagt.

Het zogeheten uitstalverbod vloeit voort uit het preventieakkoord: een reeks aan maatregelen van het kabinet om het gebruik van tabak en alcohol te verminderen en om een gezond voedingspatroon te stimuleren. Het idee van het uitstalverbod is dat jongeren straks überhaupt niet meer denken aan roken, en het past daarom bij de ambitie van de ‘rookvrije generatie 2040’, legt een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) uit.

De maatregel zou eigenlijk op 1 januari dit jaar al van kracht zijn, maar door vertraging op het ministerie werd de invoering met een half jaar uitgesteld. Supermarkten daarentegen, zegt de woordvoerder, waren al begonnen met het onzichtbaar maken van tabak, zoals de filialen van Jumbo. De meeste winkels op treinstations verbergen sigaretten al sinds 1 april, zeggen de NS.

Ook andere supermarkten, zoals Albert Heijn, melden klaar te zijn voor het verbod, maar zeggen ook dat de voorbereidingen soms nogal wat voeten in de aarde hadden. Zo moesten ze bijvoorbeeld servicebalies fors ombouwen of verbouwen om voldoende gesloten ruimte voor de sigaretten te creëren.

Strikte regels

De regels zijn strikt. Lades of deuren moeten na het openen direct dicht en mogen voor medewerkers niet gevuld worden met nieuwe voorraden in het zicht van de klant. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht en deelt boetes uit die variëren van 450 tot 4500 euro.

Per 1 januari volgend jaar geldt het uitstalverbod ook voor andere tabakverkopers, zoals tankstations, kiosken, kroegen en tabak- en gemakszaken. Sommige winkels kunnen om uitzondering vragen bij de NVWA: buurtwinkels en tabakspeciaalzaken met maximaal een vestiging en een beperkte omzet, die erg afhankelijk zijn van de verkoop van tabak.

Het uitstalverbod is niet de enige maatregel die woensdag ingaat. Pakjes sigaretten bevatten nu allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur. De afschrikwekkende foto’s blijven op de verpakkingen.

Op alle plekken waar een rookverbod geldt, zoals cafés, restaurants en openbare gebouwen, mogen nu ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt, meldt het ministerie van VWS. De elektronische rookvariant is een slecht voorbeeld voor jongeren en kan een opstapje zijn naar echt roken, verklaart staatssecretaris Paul Blokhuis. Bovendien berokkent de e-sigaret mogelijk gezondheidsschade.

Lees ook:

Wordt de e-sigaret eerder verboden dan de gewone sigaret?

Het is nog te vroeg voor een verbod op de e-sigaret. Dat vindt Reinskje Talhout, topexpert tabak van het RIVM.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden