Opstappen
Shula Rijxman stapt op als wethouder in Amsterdam
Shula Rijxman (D66) stapt op als wethouder in Amsterdam. Ze vindt zichzelf te vaak onderwerp van gesprek, schrijft ze in een brief aan de burgemeester.
Rijxman was slechts acht maanden wethouder in Amsterdam. De voormalige bestuursvoorzitter van de NPO was onder meer verantwoordelijk voor zorg en maatschappelijke ontwikkeling, publieke gezondheid en ICT. “Amsterdammers hebben recht op goede zorg en op kwaliteit bij alle dienstverlening vanuit de lokale overheid”, schrijft ze. “Mijn ideaal was en is om hier een bijdrage aan te leveren, maar in de praktijk ben ik te vaak onderwerp van gesprek.”
Tijdens haar korte wethouderschap (namens D66) klonk geregeld kritiek. Er loopt een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar mogelijke belangenverstrengeling. Zo kwam vorig jaar naar buiten dat ze in haar tijd bij de NPO goed bevriend was met de hoogste ambtenaar van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Daarover was ze niet eerlijk. Ook had ze in 2017 een privévakantie met Sander Dekker, destijds staatssecretaris van media, niet gemeld bij haar werkgever.
Daarnaast miste ze dossierkennis, kon vragen tijdens raadsvergaderingen vaak niet beantwoorden en ambtenaren moesten haar veel aansturen. Zelf zei ze daarover dat ze haar draai nog moest vinden. “Het wethouderschap in Amsterdam past minder goed bij me, dan ik van tevoren heb gedacht”, schrijft Rijxman in de brief. “Ik voel mij niet meer lekker in de rol en daar heb ik vandaag mijn conclusie uit getrokken.”
Halsema respecteert besluit
In juni vorig jaar begon ze naar eigen zeggen ‘met veel energie’ als wethouder. “Ik was zeer gemotiveerd om bij te dragen aan het welzijn van de Amsterdammers. Ik ging ervan uit dat daarbij mijn ervaring als ondernemer en bestuurder in combinatie met die van de mensen die al langer werken in het publieke bestuur een meerwaarde zou opleveren.”
Burgemeester Femke Halsema laat in een reactie namens het stadsbestuur weten het besluit van Rijxman te respecteren. “Wij hebben waardering voor het werk dat ze heeft verricht om Amsterdam vooruit te helpen en vinden het jammer dat ze vertrekt. Het vraagt moed om een prominente functie in het openbaar bestuur te aanvaarden, maar ook om te erkennen dat een rol niet bij je past.”
Het college gaat de komende tijd de werkzaamheden van Rijxman verdelen over de andere wethouders.
Lees ook:
Onderzoek na mogelijke belangenverstrengeling bij de NPO
Shula Rijxman verzuimde als NPO-voorzitter haar privérelatie met een topambtenaar te vermelden. De vraag rijst of de processen om belangenverstrengeling bij de NPO te voorkomen wel in orde zijn.