InterviewSharon Dijksma

Sharon Dijksma nieuwe burgemeester van stad met groeipijnen: ‘Utrecht is voor iedereen, maar daar moet je met elkaar wel hard voor werken’

Nieuwe burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma neemt de orde van de raadsvergadering  door met griffier Merel van Hall. Beeld Werry Crone
Nieuwe burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma neemt de orde van de raadsvergadering door met griffier Merel van Hall.Beeld Werry Crone

Na een paar tropenweken, waarin Sharon Dijksma (PvdA) haar taken als wethouder van verkeer in Amsterdam moest combineren met de voorbereidingen op het burgemeesterschap in Utrecht, begon ze donderdag aan haar nieuwe ambt.

Dijksma treft een stad met groeipijnen. Elk jaar krijgt Utrecht duizenden nieuwe inwoners erbij en de toestroom blijft naar verwachting de komende jaren doorjakkeren. De huizenprijzen zijn zo gestegen dat voormalige volkswijken onbetaalbaar worden voor inwoners die er al generaties wonen. De bouwwoede slokt ruimte op die voorheen andere doelen diende. Eind dit jaar sluit bijvoorbeeld de tippelzone. Een nieuwe locatie vinden lukt al jaren niet. De stad kampt bovendien in steeds grotere mate met georganiseerde drugsmisdaad.

Moest u gelijk aan de bak op uw eerste werkdag?

“Ik kan niet over alles uitweiden. Maar ik heb wel nu al door dat openbare orde en veiligheid echt een significant deel van mijn werk zullen zijn. Dat zal heel veel van mijn tijd gaan vergen. Vandaag heb ik gelijk al met collega’s van de driehoek (politiechef, officier van justitie en burgemeester, red.) overlegd over stevige acties waarbij de afgelopen dagen twaalf straatdealers zijn opgepakt die handelen in harddrugs. Ik zit er meteen vol in.”

In uw installatietoespraak noemde u drie opdrachten voor de toekomst van Utrecht: de georganiseerde misdaad, de coronacrisis en de snelle groei van de stad. Dat laatste is voor de een een gegeven, voor de ander een gruwel, zei u.

“Wat je merkt is dat er heel veel discussie is over de vraag: blijft Utrecht nog wel Utrecht? Mensen spreken met veel liefde en warmte over de stad. Maar er zijn ook groepen mensen die zich zorgen maken of die eigenheid en benaderbaarheid wel blijven.

“De groei is uiteindelijk onvermijdelijk. Je ziet wereldwijd dat steden magneten voor nieuwe bewoners zijn. We gaan in Utrecht sowieso op weg naar 400.000 inwoners. En dat kunnen er nog veel meer worden. Een belangrijke vraag blijft: hoe zorg je ervoor dat al die nieuwe mensen die erbij komen ook betaalbaar kunnen wonen?”

Het zijn niet alleen nieuwe inwoners die zich zorgen maken om de betaalbaarheid. Jongeren trekken gedwongen de stad uit, terwijl hun familie soms al drie generaties in dezelfde wijk woonde. Bent u er als burgemeester ook voor de inwoners die de dupe worden van de groei?

“De stad is voor iedereen, maar daar moet je wel hard voor werken met elkaar. Ik ondervind zelf nu hoe ingewikkeld het is om hier een huis te kopen. Dat is natuurlijk iets waar we bezorgd over moeten zijn. Zolang er te weinig woningen zijn voor alle mensen die hier willen wonen, drijft dat de prijs op. Dus het is belangrijk dat er serieus wordt ingezet op huizen bouwen.”

De kersverse burgemeester volgt het eerste deel van de raadsvergadering op afstand.  Beeld Werry Crone
De kersverse burgemeester volgt het eerste deel van de raadsvergadering op afstand.Beeld Werry Crone

Maar in de tussentijd betekent dat dus dat mensen nu de stad uitvluchten om betaalbaar te wonen. Is dat volgens u onderdeel van de pijn die bij de groei hoort, of moeten we dat koste wat kost voorkomen?

“Uiteindelijk gaan de wethouders daarover. Die hebben in hun portefeuille de instrumenten om hier iets aan te doen. In algemene zin: ik wil een burgemeester voor alle Utrechters zijn. Dat betekent ook dat als mensen zich zorgen maken over deze kwestie ze daarvoor bij mij terechtkunnen.”

Eind dit jaar maakt de tippelzone plaats voor een woonwijk. Dreigt de groei van de stad dit soort kwetsbare groepen de illegaliteit in te drukken?

“Het prostitutiedossier is een gevoelig dossier in Utrecht, ook voor de gemeenteraad. Er zitten heel veel kanten aan deze kwestie. Voordat ik daar uitspraken over ga doen, wil ik me daar eerst verder in verdiepen. Ik wil niet vooruit galopperen. Als het eenvoudig op te lossen was, had een van mijn voorgangers dat allang gedaan.”

Sharon Dijksma neemt een filmpje op voor en liefdadigheids-diner dat FC Utrecht jaarlijks organiseert met Kerst. Beeld Werry Crone
Sharon Dijksma neemt een filmpje op voor en liefdadigheids-diner dat FC Utrecht jaarlijks organiseert met Kerst.Beeld Werry Crone

Afgelopen jaren kampte Utrecht met rellen en autobranden tijdens Oud en Nieuw. In dit coronajaar lijkt er nog meer spanning op een deel van de bevolking te staan. Was u niet liever begonnen op 1 januari?

“Ik vind dat je er gelijk moet staan. Het roept vragen op als ik bewust zou hebben gedacht: het wordt wel een heel spannende tijd, laat ik dat maar even aan iemand anders overlaten. Als je voor deze baan kiest, dan kies je er ook voor om het meteen te doen.”

Lees ook:

Ondiep wordt diverser, maar voor Samantha (30) is er geen betaalbaar huis

Al meer dan een eeuw wonen de Van Zantens in Ondiep. Nu moet jongste telg Samantha noodgedwongen de wijk uit. Er is voor haar geen betaalbaar in de wijk.

‘Een zichzelf respecterende stad moet altijd een tippelzone hebben’

Door het hele land verdwijnt de straatprostitutie. Groningen sloot de tippelzone vorig jaar, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de jaren ervoor. Komend jaar moet ook de zone in Utrecht eraan geloven. Oud-wijkagent Jan Schoenmaker vreest voor een opjaagbeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden