Biomassa

SER: subsidies biomassa zo snel mogelijk afbouwen

null Beeld

Biomassa moet minder worden ingezet voor het opwekken van energie, omdat het in de toekomst vooral nodig is in de chemie en als grondstof voor materialen. Subsidies voor biomassa als bron van elektriciteit of warmte moeten dan ook zo snel mogelijk worden afgebouwd.

Dat staat in een vertrouwelijk conceptadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER), dat de NOS heeft ingezien. Dan moeten wel bedrijven die hebben geïnvesteerd in biomassa worden gecompenseerd, vindt de SER. Daarnaast pleit de Raad ervoor dat voortaan wordt gesproken over biogrondstoffen in plaats van biomassa, omdat dat de lading beter dekt.

Juist vorige week waren regeringspartijen het eens geworden over strengere regels voor het gebruik van houtachtige biomassa voor energie. Als het aan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ligt, worden geen nieuwe subsidies meer verstrekt voor centrales waarin die brandstof uitsluitend gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken.

Het verbranden van hout om energie op te wekken is in steeds bredere kring omstreden. Het geldt op papier als duurzamer dan kolen of gas, maar leidt in de realiteit tot veel uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en stikstofoxiden.

D66 en ChristenUnie pleitten eerder deze maand al voor een einde aan de subsidiëring van biomassacentrales. Dat bleek een stap te ver voor VVD en CDA. “Subsidie voor bio­massa draagt bij aan een papieren werkelijkheid”, aldus Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. ANP

Lees ook:

Biomassa blijkt schadelijker dan gas en kolen

Biomassacentrales stoten meer stikstof, fijnstof en koolstof uit dan een kolencentrale, berekent adviesbureau DNV GL. Het stoken van hout geldt als groene energieoplossing in het Klimaatakkoord, maar dat is nu onderuitgehaald. 

Biomassa ligt onder vuur. Is dat terecht?

Eén van de pijlers onder het klimaatakkoord, biomassa, ligt onder vuur. Is dat terecht, en zouden we ook zonder kunnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden