Meta

Senaat: kabinet, doe alles wat je kan om datacentrum Zeewolde te voorkomen

 De locatie waar Meta, het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp, Instagram en Messenger, mogelijk een datacenter wil bouwen in de gemeente Zeewolde.  Beeld ANP
De locatie waar Meta, het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp, Instagram en Messenger, mogelijk een datacenter wil bouwen in de gemeente Zeewolde.Beeld ANP

Het kabinet moet alles doen wat in zijn macht ligt om de komst van het datacentrum in Zeewolde te voorkomen.

Redactie Trouw

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunde dinsdag een oproep van die strekking van de Partij voor de Dieren. Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stemden voor de vergaande motie, waar alleen CDA en VVD tegen stemde.

PvdD-senator Niko Koffeman wijst er in het voorstel onder meer op dat de regering desnoods besluiten van gemeentebesturen kan schorsen. Hij vraagt het kabinet zijn bevoegdheden zo in te zetten dat het bestemmingsplan met daarin de vestiging van het datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta “juridisch niet mogelijk zal zijn” totdat duidelijk is dat de komst van het datacentrum “niet strijdig is met het rijksbeleid”.

Het voorstel roept het kabinet in feite op “ieder legaal geitenpaadje” te bewandelen om een stokje te steken voor de komst van het datacentrum, zoals SGP-Eerste Kamerlid Diederik van Dijk het uitlegt.

Grote datacentra zijn omstreden door hun omvang en het beslag dat ze leggen op het energienet. Er is al zeer beperkte ruimte op het net, een groot probleem voor het kabinet dat de omslag wil maken naar vooral groene energie.

Strenge voorwaarden

De gemeenteraad in Zeewolde heeft voor de verkiezingen ingestemd met de komst van het datacentrum. Maar het Rijk moet nog een deel van de grond verkopen waarop het centrum zal komen. Daar zitten strenge voorwaarden aan verbonden. Het kabinet kondigde eerder al aan dat voorlopig geen megadatacentra worden toegelaten. Maar die stap heeft geen gevolgen voor het datacentrum in Zeewolde, omdat de gemeenteraad in december al stemde over het centrum.

Bij de verkiezingen beloonde de kiezer de partijen in Zeewolde die zich verzetten tegen de komst van het centrum.

Lees ook

Minister De Jonge wil komst megadatacentrum Zeewolde blokkeren

De discussie rond de bouw van ‘s lands grootste datacentrum is opgepookt. Minister De Jonge wil de plannen blokkeren, net als partijen die een meerderheid haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden