Prostitutie

Sekswerkers moeten binnenkort 21 jaar zijn en een vergunning hebben

Een sekspop tijdens het pop-up sekspoppen-bordeel van het BNNVARA-programma Spuiten en Slikken op de Wallen in Amsterdam in 2018. De opbrengst van het bordeel ging naar de Stichting Free a Girl, die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Beeld ANP
Een sekspop tijdens het pop-up sekspoppen-bordeel van het BNNVARA-programma Spuiten en Slikken op de Wallen in Amsterdam in 2018. De opbrengst van het bordeel ging naar de Stichting Free a Girl, die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden.Beeld ANP

Sekswerkers moeten straks een vergunning hebben en minimaal 21 jaar zijn. Pooiers van prostituees zonder vergunning worden strafbaar. Dat staat in een wetsvoorstel waar het kabinet binnenkort mee komt.

Wendelmoet Boersema

De ene gemeente staat nu prostitutie vanaf 18 jaar toe, de ander vanaf 21 jaar. Ook verschillen de regels per type sekswerker – in een bordeel, buiten of aan huis. Het kabinet hoopt misstanden in de sector onder meer te verminderen met gelijke regels voor iedereen.

Voor pooiers geldt dat ze straks strafbaar zijn als ze ‘financieel voordeel’ behalen aan prostituees zonder vergunning. Een algemeen verbod op uitbuiting of handel in mensen is er al. Sekswerkers zelf denken dat een vergunningplicht meer vrouwen de illegale prostitutie in dwingt.

Het kabinet lost hiermee beloftes uit het regeerakkoord in. Daarin is zwaar ingezet op de strijd tegen mensenhandel. De wet zou er twee jaar geleden al komen, maar liep vertraging op. Binnen de coalitie zijn ChristenUnie en CDA pleitbezorgers voor een strengere aanpak. “Hoog tijd dat deze wet er komt”, zegt CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. De verplichte vergunning draagt volgens haar bij aan het signaleren van misstanden en misbruik van sekswerkers, ook omdat zorgmedewerkers van de GGD een rol krijgen bij het afgeven van de vergunningen.

Gedwongen prostitutie

Voor de ChristenUnie was strijd tegen gedwongen prostitutie zelfs een van de belangrijkste redenen om aan de coalitie deel te nemen, zo zei voorman Gert-Jan Segers bij de Algemene Politieke Beschouwingen in september. Mét de PvdA vroeg hij toen met succes 10 miljoen extra voor de politie voor de strijd tegen mensenhandel.

De legalisering van het beroep heeft niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht. In twee decennia is de prostitutie sterk gegroeid, maar de misstanden en internationale mensenhandel ook.

In april bood de christelijke jongerenbeweging Exxpose een petitie aan om seks kopen strafbaar te maken, naar Zweeds voorbeeld. Het criminaliseren van de sekskoper ligt politiek gevoelig. Bij de Eerste Kamer ligt een initiatiefwet van CU, CDA, SP en PvdA uit 2014 dat de sekskoper strafbaar maakt, als hij ‘redelijkerwijs’ kan vermoeden dat de prostituee onder dwang handelt. Een eerder wetsvoorstel uit 2011 voor meer regulering van prostitutie ligt nog steeds in de Senaat te verstoffen.

Lees ook:

‘Prostitutie lijkt op het klimaatprobleem. De cijfers zijn er, waarom ontkennen we ze dan?’

Melissa Farley is de heldin van abolitionisten en de nachtmerrie van het pro-prostitutiekamp. Ze doet als klinisch psycholoog al meer dan twintig jaar onderzoek naar de mentale gevolgen van prostitutie. Door de jaren heen sprak ze met meer dan duizend sekswerkers van Zambia tot Duitsland. Sindsdien heeft Farley een boodschap: prostitutie is intrinsiek schadelijk voor vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden