SCP: ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek

Volgens het SCP moet het kabinet vooruitgang boeken met maatschappelijke kwesties, waaronder de stikstofcrisis. Beeld ANP
Volgens het SCP moet het kabinet vooruitgang boeken met maatschappelijke kwesties, waaronder de stikstofcrisis.Beeld ANP

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek, dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Tegelijkertijd zijn Nederlanders wel tevreden over hoe de democratie functioneert.

ANP

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen kritisch zijn en vraagtekens zetten bij ‘de wil én het vermogen van de politiek om de grote problemen van dit moment aan te pakken', aldus het SCP. Ook na het aantreden van het nieuwe kabinet-Rutte IV bleef het politieke vertrouwen gering, terwijl dat normaal gesproken opveert na de start van een nieuw kabinet.

Het verschil in vertrouwen is groot als er wordt gekeken naar de politieke voorkeur van Nederlanders. Zo geven aanhangers van coalitiepartijen VVD en D66 de regering gemiddeld een 6,9 en een 6,3. Aanhangers van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks gaven de regering net een voldoende: een 5,5. PVV- en FVD-stemmers gaven de regering gemiddeld het laagste rapportcijfer: een 2,8.

De meeste zijn ‘aangehaakt’

Hoewel het vertrouwen in de politiek lag is, is circa 70 procent van de Nederlanders tevreden over het functioneren van de democratie. “Nederlanders waarderen vooral vrije verkiezingen en de vrijheid van meningsuiting. Toch zien de meeste mensen ruimte voor verbetering”, meldt het SCP. Zo zou de politiek beter moeten luisteren, leren van fouten en eerlijker moeten zijn. Verder wordt er geklaagd dat er te veel partijen zijn.

De grootste groep Nederlanders is volgens het onderzoek nog steeds ‘aangehaakt’ bij de politiek. Om dat zo te houden, moeten politici laten zien dat ‘ze bereid zijn het gesprek aan te gaan, goed te luisteren en ook verantwoording af te leggen over de beslissingen’. Ook moet de overheid volgens het SCP vooruitgang boeken met een paar grote maatschappelijke kwesties, zoals de oververhitte woningmarkt, de vastgelopen opvang van asielzoekers, de stikstofcrisis en de hoge kosten van het levensonderhoud.

Het SCP besteedt in het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) sinds 2008 aandacht aan het stemgedrag in Nederland en opvattingen over politieke en maatschappelijke kwesties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden