InterviewPride Amsterdam

Schrijver Pete Wu vaart mee op de eerste pan-Aziatische boot in de Canal Parade. ‘We laten zien dat we er zijn’

Schrijver Pete Wu Beeld Kevin Kwee
Schrijver Pete WuBeeld Kevin Kwee

Voor het eerst vaart er een pan-Aziatische boot mee in de Canal Parade, zaterdag in Amsterdam. ‘Om te laten zien dat we er zijn en om discriminatie tegen te gaan’, zegt schrijver Pete Wu.

Tobiah Palm

‘Rise like a phoenix, loud as a dragon’, zo luidt de slogan van de pan-Aziatische boot die dit jaar voor het eerst meevaart op de gaypride in Amsterdam. De gevleugelde boot zal in rood en goud gehuld zijn, en op het dek staan traditionele trommelaars. De feniks staat in Europa voor herrijzen, vertelt schrijver en ambassadeur van de gaypride Pete Wu. “Zo laten we zien dat we er zijn. Tegelijkertijd staat de feniks in Azië voor vrouwelijke energie, in tegenstelling tot de mannelijke draak.”

Het begon een jaar geleden als grapje voor de schrijver van De bananengeneratie, toen hij een speech hield ter afsluiting van de pride 2021, en zei: “Eigenlijk zou er een Aziatische boot moeten komen”. Hij was verrast toen bleek dat de ondernemer Stephanie Yip, die queer is en Aziatische roots heeft, met haar bedrijf Yip zo’n boot zou financieren.

Samen met zeven organisaties die zich inzetten voor Aziatische Nederlanders staat Wu zaterdag op de boot. En dat is belangrijk, vindt hij. “Om te laten zien dat we er zijn en om discriminatie tegen te gaan.”

‘Geen helden zoals ik’

Tijdens zijn jeugd in Nederland zag hij geen films met helden die op hem leken. Mensen zeiden weleens tegen hem: als je mensen zoals jij wil zien, dan kijk je toch een Chinese film? Maar zo werkt het niet, legt hij uit. “Ik kom namelijk uit Zeeland. Nu besef ik dat ik graag een film had gezien over een Aziatisch Nederlandse jongen, met ouders die naar Nederland zijn gekomen voor werk. Maar die bestaat nog niet.” Daarom vindt Wu het belangrijk dat de boot er komt, en dat hij meegaat, ook al vindt hij het vermoeiend om weer dezelfde boodschap te verkondigen.

Behalve voor de representatie van zijn ‘eigen’ groep is de deelname belangrijk om te laten zien dat er een diverse, queer Aziatisch-Nederlandse gemeenschap bestaat, zegt Wu. In Nederland bestaan namelijk nog steeds veel stereotypes over mensen uit Azië. Mannen zouden vrouwelijk zijn, of niet seksueel zoals een kungfu-master. En vrouwen worden vaak afgebeeld als hyperseksueel of sekswerker.

“We worden nog steeds teruggebracht naar een plaatje zoals mensen denken dat we zijn”, zegt Wu. Het gaat gelukkig steeds beter, er zijn nu meer Amerikaanse films waarin gemigreerde Aziatische Amerikanen hun verhaal vertellen. The Farewell, bijvoorbeeld, of Everything Everywhere All At Once.

Best een conservatieve gemeenschap

Representatie is ook belangrijk voor de Aziatische Nederlandse gemeenschap zelf, zegt Wu. De gemeenschap kan best conservatief zijn. Toen hij uit de kast kwam, vonden zijn ouders dat moeilijk te accepteren. En hij wil niet generaliseren, maar hij ziet om zich heen dat ouderen uit de gemeenschap veel waarde hechten aan ‘het heteroseksuele gezin’. “Dat geldt trouwens ook voor de oudere generatie witte Nederlanders.”

Ook dat verandert. Laatst sprak hij voor een talkshow met Chinees-Nederlandse jongeren van een generatie onder hem, wiens ouders helemaal niet raar deden over hun coming-out.

Het kan altijd nóg beter, vindt Wu. De boot is een stapje in de goede richting. Een feniks met kop en staart, met vlammen en roeiers. Een schip dat volgens de schrijver staat voor vernieuwing, wedergeboorte en positieve verandering.

Lees ook:

Pelgrims trekken zaterdag langs de kerken voor Pride Amsterdam

Al om half zes zaterdagochtend begint de Pride Amsterdam. Of eigenlijk een onderdeel van het programma, georganiseerd door de Protestantse Kerk Amsterdam.

Seksuoloog en psycholoog Paula Vennix (76): ‘De waarheid over gender bestaat niet’

Het thema van de prideweek is dit jaar ‘My gender, my pride’. Seksuologe en psychologe Paula Vennix (76) wijdde haar hele carrière aan het thema gender, ook om zichzelf beter te leren begrijpen. ‘Mensen moeten kunnen genderen zoals ze willen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden