Boekenprijs

Schrijver Merijn de Boer wint literaire jongerenprijs De Inktaap

Merijn de Boer. Beeld Loek Buter
Merijn de Boer.Beeld Loek Buter

Schrijver en Trouw-columnist Merijn de Boer wint De Inktaap, de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur van de Stichting Lezen en Passionate Bulkboek.

Marten van de Wier

Zijn boek De Saamhorigheidsgroep kreeg de meeste stemmen van de jury: negenhonderd 5- tot 19-jarige scholieren van vijftig scholen in Nederland en België. Ze lazen drie winnaars van andere literaire prijzen, gingen met de schrijvers in gesprek, maakten hun keuze en schreven een juryrapport.

De Boer dong mee als winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2020. Zijn boek nam het op tegen Zwarte schuur van Oek de Jong en Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers.

Volgens de jongeren van de jury laat De Boer met zijn ‘groep linkse hippies’ zien wat een mens kan en wil zijn. Het boek geeft volgens andere scholieren ‘een mooi tijdsbeeld met problematiek als de armoede en de natuur die nog steeds actueel zijn', en het is ‘ironisch, grappig en vlot geschreven'. De aan De Inktaap verbonden prijs voor het beste juryrapport ging naar naar de leerlingen van het Het Goese Lyceum.

De Boer is schrijver, huisman en expat. Hij woont en werkt in Tunesië, waar zijn vrouw werkt als diplomaat.

Lees ook:

We zagen de zon ondergaan in de woestijn en kwamen bij het oude decor van een Star Wars-film

De column van De Boer in Trouw ging deze week over zijn bezoek aan in de woestijnstad Tozeur. ‘Toevallig had ik niet zolang daarvoor het boek Een nacht in Tunesië van Cees Nooteboom gevonden, waarin hij ook schrijft over Tozeur.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden