Overleden

Schrijver A.L. Snijders overleden

A. L. Snijders, foto uit 2013. Beeld Mark Kohn
A. L. Snijders, foto uit 2013.Beeld Mark Kohn

Schrijver A.L. Snijders (1937) is maandagochtend plotseling overleden. Dat meldt AFdH Uitgevers. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller.

De schrijver was eerst docent Nederlands en gaf later les aan de politie-opleidingsschool in Lochem. Laatbloeier Snijders begon als columnist bij onder meer Het Parool. Hij maakte zijn Zeer Korte Verhalen (zkv’s) eerst alleen publiek in eigen kring, tot de kleine uitgeverij AFdH vroeg zijn werk te mogen bundelen. Later verschenen zijn columns bij De Bezige Bij. Snijders las zijn verhalen ook voor op de KRO- en VPRO-radio.

Snijders won in 2010 de Constantijn Huygens-prijs. De jury stelde destijds dat Snijders zelfs de kortste tekst grote blijvendheid wist te verlenen.

Anderen spoorden Snijders vaak aan om een roman te gaan schrijven, vertelde de auteur eerder in een interview in Trouw: “Dan hebben ze iets van me gelezen waar ze een langer vervolg in zien. Maar ik kan er niet op doorgaan. Ik heb geen zitvlees. Voor in een roman zie ik weleens zoiets staan als: ‘Voor Lucie, die mij zo veel avonden heeft moeten missen.’ Dan denk ik: goh, zij heeft dus een rotleven en hij heeft een rotleven. Ik zie die vinexwijk al voor me. Nee, dat wil ik ons besparen. Dat snelle, dat losse, dat is gewoon een kant van me. Daarna wil ik de kippen weer te eten geven.”

Verhalen bedacht de schrijver meestal ‘s morgens in bed. “Dan ga ik na wat ik allemaal heb meegemaakt. Dat levert niet meteen iets op. Dat hoeft ook niet altijd; ik schrijf alleen maar op de dag dat het moet. Niet zelden komt het pas op het laatste moment. Ik ben een pathologische lastminute-werker. Voor het VPRO-radioprogramma ‘De avonden’ maak ik altijd een zeer kort verhaal en het is me weleens gebeurd dat ik nog tijdens de uitzending aan het schrijven was. Dan bel ik ze op en vertel ik eerlijk dat ik al wel een onderwerp heb, maar dat er nog niks op papier staat. Heerlijk vindt de eindredacteur dat. Hoe spontaner, hoe beter.”

Lees ook:

Een interview met Peter Cornelis Muller dat eerder in Trouw verscheen

“Is de beginzin niet goed is, dan bestaat de kans dat je niet verder leest”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden