Coronacrisis

Scholen moeten wachten op jongerenonderzoek van RIVM

Minister Arie Slob kondigde tijdens een persconferentie op 15 maart aan dat alle scholen zeker tot en met 6 april dicht zijn. Dat wordt waarschijnlijk nog langer.Beeld ANP

Eerst wil onderwijsminister Slob weten hoe groot de risico's zijn, pas daarna besluit hij of de scholen open mogen. Dat kan tot na 6 april duren.

Het kabinet besluit komende dinsdag of de strenge maatregelen die in ieder geval tot 6 april gelden langer van kracht zullen zijn. Die dag krijgen onder andere scholen, sportverenigingen en eet- en drinkgelegenheden te horen of ze binnenkort weer de deuren kunnen openen.

De kans is groot dat minister Arie Slob (onderwijs) volgende week tot de conclusie komt dat schoolkinderen langer geduld moeten hebben. Hij wil wachten op een corona-onderzoek van het RIVM, speciaal naar de rol van kinderen en jongeren bij de verspreiding van het virus. 

Tot nu toe wordt aangenomen dat kinderen het coronavirus minder snel overdragen, maar zeker is dit niet, zegt een woordvoerder van het RIVM. Daar wil het instituut nu meer zekerheid over. Daarom is het een onderzoek begonnen onder honderd gezinnen in Nederland. Dat is deze week met enige vertraging van start gegaan en zal naar verwachting pas na 6 april klaar zijn.

Minister Slob wil het onderzoek afwachten voordat hij besluit of de scholen weer open mogen, zei hij dinsdagavond. Op 15 maart maakte Slob al bekend dat de scholen tot zeker 6 april gesloten zijn. Als het RIVM-onderzoek later komt dan die datum, dan zullen de maatregelen die al zijn genomen langer blijverleven gelden en zullen de scholen nog langer dicht zijn, zei Slob. “Pas als het onderzoek klaar is wordt er een beslissing genomen of de scholen weer open gaan.”

Bloedmonsters

Aan het onderzoek door het RIVM nemen honderd gezinnen met coronapatiënten deel. Verpleegkundigen leggen huisbezoeken af bij die gezinnen en nemen bloedmonsters af en monsters uit neus en keel. Na twee tot drie weken doen zij dit nogmaals en vier tot zes weken later gebeurt dit nog een keer. Het onderzoek werd half maart al aangekondigd en zou snel van start gaan, maar heeft vertraging opgelopen door gebrek aan de beschermende kleding die nodig is bij het afnemen van de monsters, zegt de RIVM-woordvoerder.

De Raad voor de Rechtspraak liet weten dat gerechtsgebouwen ook na 6 april gesloten blijven. Sinds 17 maart verwerkt de rechtspraak op alle niveaus slechts urgente zaken, in principe zonder fysieke zitting. 

Lees ook: 

Uitzonderlijk en ingrijpend: eindexamen van de baan. Is kwaliteit nog wel gegarandeerd?

Het centraal eindexamen is van de baan. Alleen het cijfer van het schoolexamen telt voor het diploma. Heeft dat invloed op de kwaliteit?

De Nederlandse virusaanpak is niet zonder risico

Ieder land pakt het nieuwe coronavirus op eigen wijze aan. China gooide alles op slot, Nederland wil het virus beheerst laten doordringen. Op den duur biedt dat betere bescherming, maar het is niet zonder risico.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden