Personeelstekort

Schiphol wacht ondanks maatregelen een overvol pinksterweekend, KLM schrapt 50 vluchten per dag

Reizigers op Schiphol. Beeld ANP
Reizigers op Schiphol.Beeld ANP

Het is druk op Schiphol. En dat zal ook nog wel even zo blijven. Nieuwe regels en cao's gaan de acute drukte in het pinksterweekend niet wegnemen.

Tim van der Pal

Het pinkersterweekend brengt opnieuw veel reizigers naar Schiphol. Vrijdagochtend is het al druk op luchthaven. Er staan lange rijen, maar die schuiven wel langzaam door. Ook zijn er nieuwe regels in de vertrekhal: passagiers mogen pas vier uur voor hun vlucht naar binnen. Hierdoor wachten tientallen reizigers buiten.

“Als mensen nog vroeger komen, staan ze in een rij die nog niet voor hen bedoeld is”, zegt een woordvoerder van Schiphol over de maatregel. Volgens haar zal die ervoor zorgen dat het rustiger wordt in de terminals zodat reizigers makkelijker bij de juiste gate komen.

Dit weekend verwacht Schiphol weer veel reizigers, maar het zal niet veel drukker worden dan tijdens de meivakantie. Er stonden toen lange rijen voor de incheckbalies en mensen misten hun vlucht. De woordvoerder van Schiphol kan niet zeggen of dat nu weer gaat gebeuren. “Tot nu toe is de drukte beheersbaar.”

KLM schrapt in ieder geval dagelijks tot 50 vluchten in het Pinksterweekend. De maatschappij zegt zich genoodzaakt te voelen de stap te zetten ‘om bij te dragen aan een beheersbare situatie op de luchthaven en in de eigen operatie.’

Flauwgevallen

De afgelopen maanden zijn de lange weekenden of vakantieperiodes steeds reden tot zorg voor de werknemers van Schiphol. Door structureel personeelstekort bij de beveiliging en afhandelaars moeten mensen overwerken en reizigers lang wachten. Op internet circuleerden filmpjes van schreeuwende passagiers in slingerende rijen en buiten in de regen. Een andere video laat zien hoe een bewaker flauwvalt, waarna zijn collega’s zich over hem ontfermen.

Dat blijven incidenten, maar voor het beeld dat Nederlanders van de luchthaven hebben doet het weinig goed. Doron Sajet, luchtvaartverslaggever van NH Nieuws, volgt Schiphol al jaren van dichtbij en ontraadde mensen eerder deze week op NPO Radio 1 om nog een vliegvakantie te boeken vanaf Schiphol als dit niet per se hoeft. “Dit is niet zomaar opgelost”, zei Sajet.

Dinsdag werd wel een eerste stap naar een oplossing gezet. Vakbonden kwamen tot een ‘historisch akkoord’ met de Schiphol-directie, werknemers gaan per direct ongeveer 4 euro per uur meer verdienen. Daarmee is niet alleen een staking afgewend, het moet ook meer mensen verleiden op Schiphol te gaan werken.

Niet als sneeuw voor de zon verdwenen

De woordvoerder van Schiphol zegt dat het sociale akkoord ‘een stap in de goede richting’ is. Maar volgens haar zijn er nog meer acties nodig. De luchthaven zet de komende tijd ook in op een betere afhandeling van de bagage. Tegelijkertijd werden verschillende luchtvaartmaatschappijen gevraagd deze zomer minder vanaf Schiphol te vliegen.

De drukte zal dus nog wel even aanhouden. Schiphol-topman Dick Benschop verwacht ook komende zomer lange wachttijden, zei hij tegen de NOS. En ondanks het akkoord met de vakbonden zullen “de personeelstekorten niet als sneeuw voor de zon verdwijnen”. Toch hoopt hij dat reizigers in de toekomst ‘een voorspelbare en aardige ervaring hebben’.

Lees ook:
‘Historisch akkoord’: Schiphol trekt tientallen miljoenen uit voor hogere beloning personeel

Schiphol gaat luchthavenwerkers beter betalen. De luchthaven móest wel: veel te weinig mensen willen er werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden