Onderschept

Schip vaart veiligheidszone windmolenpark Borssele binnen

Windpark Borssele.  Beeld Jeffrey Kutterink
Windpark Borssele.Beeld Jeffrey Kutterink

Een schip ligt sinds zaterdag aan de ketting in de haven van Terneuzen, nadat het de veiligheidszone van windenergiegebied Borssele was binnengevaren.

Redactie Trouw

Een aanvaring kon worden voorkomen, aldus de politie. Op het schip bleek volgens de politie veel niet in orde.

Een sleepvaartuig van de Kustwacht dat paraat ligt nabij het windpark Borssele zag het schip, dat voer onder Vanuatuaanse vlag, koers zetten richting het windpark. Daarop werd het Schelde Coördinatie Centrum gewaarschuwd. Het schip werd aangeroepen, maar de kapitein begreep volgens de politie niet wat er aan de hand was en zette zijn koers voort. Toen het schip binnen de veiligheidszone van het windpark kwam, gaf de verkeersleiding opdracht de koers te wijzigen, waardoor een aanvaring zou zijn voorkomen.

Eenmaal in de haven van Terneuzen werden de 34-jarige kapitein uit Azerbeidzjan en het schip gecontroleerd door de politie. Daarbij bleek onder meer dat de kapitein met zogenoemde open source elektronische zeekaarten te varen, waarop geen boeien zichtbaar waren. Ook werden aanwezige zeekaarten niet gebruikt om op te navigeren. De kapitein accepteerde een schikkingsvoorstel van 1500 euro voor het binnenvaren van de veiligheidszone van het windmolenpark.

Bij een eerste inspectie door de Inspectie Leefomgeving en Transport kwamen daarnaast zoveel tekortkomingen aan het licht dat het schip de haven niet mocht verlaten. Maandag bleek uit een uitgebreidere inspectie dat de bemanning een gebrek aan kennis zou hebben om veilig met het schip te varen. Ze konden bijvoorbeeld niet met communicatieapparatuur omgaan en waren niet in staat om stabiliteitsberekeningen uit te voeren. Daarom ligt het schip voorlopig nog aan de ketting, aldus de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden