Overlast

Schade door harde wind in delen van Nederland, hele dag nog code geel

 Een dag na de windhoos is de schade in de woonwijk Ter Leede goed zichtbaar. Dakpannen zijn van daken gewaaid, auto's zijn beschadigd geraakt door rondvliegende dakpannen of omgevallen bomen en ruiten zijn aan diggelen.  Beeld ANP
Een dag na de windhoos is de schade in de woonwijk Ter Leede goed zichtbaar. Dakpannen zijn van daken gewaaid, auto's zijn beschadigd geraakt door rondvliegende dakpannen of omgevallen bomen en ruiten zijn aan diggelen.Beeld ANP

Op diverse plaatsen in Nederland heeft de harde wind in de nacht van woensdag op donderdag voor problemen gezorgd. Politie, brandweer en andere hulpdiensten hebben het druk met omgewaaide schuttingen en bomen en dakpannen die zijn afgewaaid.

Redactie Trouw/ANP

In Barendrecht raakten vier mensen gewond door de gevolgen van een windhoos. In het Gelderse 's-Heerenberg was een mini-tornado die voor zover bekend weinig schade heeft aangericht.

De windhoos in Barendrecht veroorzaakte forse schade. Tuinhuisjes werden vernield, bomen waaiden om en kwamen op auto's terecht en trampolines waaiden door de lucht. De veiligheidsregio verwacht dat bewoners en hulpdiensten in de Zuid-Hollandse plaats een groot deel van donderdag bezig zullen zijn met het opruimen van de ravage. De precieze omvang van de schade is nog onduidelijk.

Natuurgeweld

Behalve het natuurgeweld in Barendrecht en 's-Heerenberg was er ook op veel andere plaatsen onweer met soms zware windstoten. In Hoek van Holland stond volgens weer.nl een noordwesterstorm met windvlagen met snelheden tot boven 100 kilometer per uur. "Terwijl het in Hoek van Holland stormde uit het noordwesten bereikte de wind in De Bilt slechts een windkracht 2 uit het zuidwesten", aldus het weerbureau. Ook uit Flevoland komen meldingen over stormschade, onder meer vanuit Zeewolde en Biddinghuizen.

Vooral in het westen en noorden van het land regent het donderdagochtend hard. In Rotterdam en in de omgeving van IJmuiden was in de vroege ochtend al meer dan 40 millimeter regen gevallen.

Hinder voor trein- en autoverkeer

Op meerdere trajecten kunnen donderdag geen treinen rijden omdat er bomen op het spoor zijn gewaaid. Onder meer tussen Breda en Gilze-Rijen, tussen Den Dolder en Amersfoort Centraal en op het traject Oss-Den Bosch en tussen Vlissingen en Middelburg moesten bomen van het spoor worden gehaald.

“Op diverse plekken in Nederland zorgt de nasleep van de harde herfststorm nog voor problemen”, aldus ProRail. De spoorbeheerder is met aannemers, politie, brandweer en andere hulpdiensten druk bezig de omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen, stukken hout en andere objecten van het spoor te verwijderen.

Rijkswaterstaat laat weten dat het de hele donderdag code geel blijft en dat het verkeer daar rekening mee moet houden. “Op de wegen ligt vrij veel rommel, zoals afgewaaide takken, en daar ondervindt het verkeer hinder van”, aldus een woordvoerder. “Vanwege het stormachtige weer, met windstoten van 70 tot 100 kilometer per uur, kunnen motorrijders en mensen die de weg op willen in een auto met aanhanger of caravan hun reis beter uitstellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden