Scannen van kentekens wordt nog niet verboden

Een ANPR-camera onder een wegwijzerbord op de A10. Beeld Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen
Een ANPR-camera onder een wegwijzerbord op de A10.Beeld Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Belangenorganisatie Privacy First eiste dat de opsporingsmethode werd verboden, maar daar gaat de rechtbank in Den Haag niet in mee.

ANP

De overheid mag voorlopig kentekens van auto’s blijven scannen om te kijken of de eigenaar boetes nog niet heeft betaald, of wordt gezocht door justitie. De Belangenorganisatie Privacy First eiste in een kort geding dat de opsporingsmethode zou worden verboden, maar de rechtbank in Den Haag wees die eis af.

De rechter doet geen inhoudelijke uitspraak over Automatic Number Plate Recognition, afgekort ANPR. Er is geen “spoedeisend belang”, aldus de rechter, omdat het systeem al sinds 2019 in gebruik is. Daarom is het niet dringend nodig om op korte termijn uitspraak te doen en is de eis afgewezen.

Privacy First vindt dat ANPR de privacy van burgers schendt. De stichting noemt de opsporingsmethode “totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief”.

Het Openbaar Ministerie zegt dat gescande kentekens meteen worden verwijderd als ze niet op de zoeklijst staan, tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is. Dat mag als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Daar moet de officier van justitie dan toestemming voor geven, en het kenteken mag maximaal vier weken lang bewaard blijven.

Lees ook:

Kentekencamera’s onterecht ingezet tegen bijstandsfraude

De gemeente Kampen wilde via ANPR-camera’s aantonen dat een inwoner naast zijn uitkering bijkluste als taxichauffeur. Een te ingrijpend middel, aldus de Centrale Raad van Beroep.

Politie Amsterdam loerde onterecht in data van milieucamera’s

Via de gemeentecamera’s bij de milieuzone in Amsterdam keek de politie of er criminelen de stad inkwamen. Maar bij de privacy werd onvoldoende stilgestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden