Bloeddonor

Sanquin gaat de regels voor plasmadonaties door homoseksuelen versoepelen

Bloedtransfusiedienst Sanquin in Amsterdam Beeld ANP XTRA
Bloedtransfusiedienst Sanquin in AmsterdamBeeld ANP XTRA

Bloedbank Sanquin wil het mogelijk maken dat homoseksuelen ook plasma kunnen doneren. Nu kunnen zij wel bloed geven als het minstens vier maanden geleden is dat ze seks hebben gehad. Voor plasma gelden nog andere regels, maar dat wil de organisatie nu dus ook veranderen.

Per wanneer plasma kan worden gedoneerd is nog niet duidelijk, zo zegt een woordvoerder van Sanquin. Maandag staat een gesprek gepland over het onderwerp met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en homobelangenorganisatie COC en patiëntenverenigingen. Volgens de zegsman is over een maand of twee duidelijk wanneer deze verandering in kan gaan.

De uitstelregels voor bloeddonatie en het feit dat homoseksuelen geen plasma kunnen doneren wekten bij velen verontwaardiging. Belangenorganisatie COC vindt trouwens ook de vier maanden uitstel bij donatie van bloed onterecht. Eerder zei de organisatie al dat het wat COC betreft bij bloeddonatie moet gaan over de vraag óf je veilige seks hebt, niet over met wíe je seks hebt.

Volgens de Sanquin-woordvoerder is er ten aanzien van plasmadonatie door mannen die seks hebben met mannen een ‘verschuiving in het veld gaande’. Sinds de jaren 80 (aidstijdperk) zijn de virus-inactiverende stappen bij het productieproces van plasma-geneesmiddelen sterk verbeterd, waardoor het beleid internationaal is versoepeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden