Charles en Adriana de Koning mogen per dag twee ommetjes in de tuin van verpleeghuis de Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht maken.

Bezoekstop verpleeghuizen

Samen in het verpleeghuis, ook al loopt het ‘arrangement’ nu wel in de papieren

Charles en Adriana de Koning mogen per dag twee ommetjes in de tuin van verpleeghuis de Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht maken.Beeld Werry Crone

Hoe vergaat het Charles de Koning, die nu een maand met zijn vrouw in quarantaine verblijft in het verpleeghuis? ‘Ik voel me soms gekooid en een beetje gefrustreerd.’

Rianne Oosterom

Toen Charles en Adriana de Koning na twee weken quarantaine met een glaasje fris in de tuin van het verpleeghuis neerstreken, waanden ze zich aan de kust van Spanje. Dat de tulpen om hen heen slap hingen, deed er niet toe. De prunus was prachtig, weldadig scheen de zon, en het zachte windje dat door de tuin ruiste, leek net een zeebries.

‘We hebben tuinpermissie!!!’ schreef oud-huisarts Charles de Koning die middag euforisch in een e-mail aan Trouw. Eens in de zoveel dagen druppelen ze binnen, de ‘berichten uit de B.B’, verpleeghuis de Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht. Daarin beschrijft hij zijn dagelijkse beslommeringen, sinds hij op 3 april bij zijn dementerende vrouw Adriana introk.

Na het bezoekverbod stond hij dag in dag uit met z’n verrekijker op de stoep, om een glimp op te vangen van zijn Adri, met wie hij al 48 jaar samen is. Dat hij haar als een ‘dood vogeltje’ op het balkon zag zitten, maakte hem zo verdrietig dat hij het verpleeghuis vroeg of hij geen kamer kon krijgen, zodat hij haar zelf kon verzorgen.

Charles de Koning op 27 maart 2020, toen hij zijn vrouw nog niet kon bezoeken. Beeld Werry Crone
Charles de Koning op 27 maart 2020, toen hij zijn vrouw nog niet kon bezoeken.Beeld Werry Crone

Hij denkt vaak aan zijn eigen fruitbomen

En zo geschiedde. Twee weken zaten ze samen in quarantaine. Omdat het verpleeghuis nog steeds coronavrij is, mocht het echtpaar twee weken geleden voor het eerst toch even naar buiten. De grens ligt op twee ommetjes per dag. Naar z'n eigen tuin mag hij haar niet meenemen, dat stoort hem wel. Want hij denkt vaak aan z’n fruitbomen, die nu mooi in de bloesem staan.

Aan de telefoon zegt hij dat het ‘redelijk goed gaat.’ Hij kijkt veel naar de torenspits van Dordrecht, nu zijn dochter ervoor heeft gezorgd dat zijn verrekijker er weer is. Adriana vindt het fijn dat hij er is. “Ze eet goed, slaapt goed, en ziet er goed uit. Maar je zit op elkaars lip, dat is ook niet helemaal normaal.’

In zijn mails klinkt soms de twijfel door, over zijn keuze om bij haar in te trekken. ‘Moet ik dit wel doen in deze fase van het leven? Ik doe het echt voor haar; het is toch nog een beetje kwaliteit aan het leven geven. Ik vraag mij wel af: hoe zal ze het straks ervaren, als ik er niet meer hele dagen en nachten zal zijn?’

Kosten voor verblijf nu op 3500 euro

Ook voelt hij zich, geeft hij toe, soms ‘gekooid en wat geïrriteerd.’ Dat Adriana’s liefde onbetaalbaar was, wist hij al z’n hele leven. Maar dat hij nu al een maand 125 euro per etmaal betaalt – vrijdag exact 3500 euro – om haar in de ogen te kijken in plaats van met een verrekijker naar haar te turen, zit hem elke dag meer dwars.

‘Een hotelarrangement’, noemt hij het met lichte spot. En ja, hij heeft er zelf voor getekend. Maar nu hij bijna een maand in het verpleeghuis woont, loopt het wel in de papieren. Daarbij steekt het hem extra dat hij de verzorging juist ontlast door zijn vrouw te wassen, voeden en verzorgen. Ook doet hij de vuile vaat en verschoont hij de bedden.

Directeur Han Hendrikse benadrukt dat het echtpaar De Koning nu woont in een hotelkamer die het verpleeghuis normaliter verhuurt aan mantelzorgers. “Er zit een tarief op wat hoger is dan dat meneer nu betaalt, en hij is hiermee akkoord gegaan. Hij wist waar hij voor koos. Het is een all inclusive -verblijf: hij krijgt eten, drinken, beddengoed, enzovoorts”, zegt hij.

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

‘Het gaat om een uitzonderingssituatie’

Hendrikse betreurt het dat De Koning hier nu over klaagt. “Ik heb juist mijn nek voor hem uitgestoken, omdat zijn situatie zo schrijnend was. Het is ontzettend fijn dat hij zoveel doet voor zijn vrouw, maar ons personeel moet ook doorbetaald worden en is daarnaast beschikbaar als hij of zijn vrouw iets nodig heeft.”

Hij geeft wel toe dat het ‘heel veel geld’ is, die ruime 3000 euro die het verpleeghuis deze maand van Charles de Koning ontvangt, nog naast het geld dat hij betaalt voor het verblijf van Adriana. “Tegelijkertijd is het bedrag ook een signaal dat wij naar buiten toe afgeven: niet iedereen kan bij ons een kamer krijgen, het gaat hier om een uitzonderingssituatie”, zegt Hendrikse.

Of zijn spaarpotje nu leeg raakt of niet, Charles de Koning is van plan om in de B.B. te blijven. Wel kijkt hij uit naar 11 mei, de datum waarop Hugo de Jonge wellicht het bezoekverbod versoepelt. “Maar als dat betekent dat ik maar een half uurtje bij mijn vrouw mag zijn, dan blijf ik liever hier intern. Ik houd het nog wel vol. Of beter gezegd: ik houd het vol tot ik erbij neerval!”

Lees ook:

Meneer De Koning laat zich vrijwillig opsluiten in het verpleeghuis, om bij zijn vrouw te zijn

Trouw schreef al eerder over De Koning: twee weken keek hij naar zijn vrouw Adriana door de verrekijker, omdat hij niet op bezoek mocht. Daarna mocht Charles de Koning (83) met haar in quarantaine in het verpleeghuis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden