Marengoproces

Saïd R., de vermeende rechterhand van Ridouan T., is overgebracht naar Nederland

Zwaarbewapende agenten bij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan een inhoudelijke zitting in het liquidatieproces Marengo.  Beeld ANP
Zwaarbewapende agenten bij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan een inhoudelijke zitting in het liquidatieproces Marengo.Beeld ANP

Saïd R. heeft zich sinds zijn arrestatie op 7 februari 2020 in Medellín (Colombia) verzet tegen zijn uitlevering aan Nederland. Vele procedures later trekt hij toch aan het kortste eind. Dinsdag is hij terug op Nederlandse bodem.

ANP/redactie

Hoogstwaarschijnlijk wordt hij geplaatst in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar ook zijn vermeende compagnon Ridouan T. verblijft.

Sinds het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo in de openbaarheid kwam, klinkt ook de naam Saïd R. Vanaf maart 2018, na de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., heeft hij op de nationale opsporingslijst gestaan. Een kale, niet onvriendelijk ogende man. Maar schijnt bedriegt: volgens het Openbaar Ministerie was hij een spin in het bloeddorstige, door en door criminele web van Ridouan T..

T. werd op 16 december 2019 aangehouden in Dubai en vrij kort daarna overgebracht naar Nederland. De uitlevering van R. liet veel langer op zich wachten. Tot aan het Colombiaanse hooggerechtshof toe vocht hij het aan. Op 7 juli werd besloten dat R. mag worden uitgeleverd, maar daarna duurde het nog een aantal maanden voordat dat daadwerkelijk gebeurde.

Aanvankelijk liet R. zich verdedigen door de advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra. Zij legden om niet publiek gemaakte redenen de verdediging begin dit jaar neer. Sindsdien heeft hij voor zover bekend geen advocaat meer.

Marokko

Saïd R. werd geboren op 1 juni 1972 in Beni Touzine, in het noorden van Marokko. In Marengo worden ook twee jongere broers van Saïd vervolgd: Mohamed en Zaki. Mohamed was de beste vriend van Nabil B., de man die zich als kroongetuige heeft gemeld in het Marengo-proces. Tijdens meerdere zittingen in de zaak kwam het tot pittige confrontaties tussen de twee.

De sfeer rond het proces is extreem explosief. Nog geen week nadat het OM bekendmaakte dat Nabil B. kroongetuige is, werd zijn niet-criminele broer doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op zijn advocaat Derk Wiersum.

Nieuw dieptepunt is de moord op Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd op 6 juli in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen daarna aan zijn verwondingen. De Vries was sinds de zomer van vorig jaar de woordvoerder en adviseur van B. Hoewel er officieel geen verband is gelegd, bestaat de suggestie dat de aanslagen met elkaar te maken hebben.

Liquidaties

Justitie stelt dat R. samen met T. aan het hoofd stond van een “goed geoliede moordorganisatie” en dat hij een sleutelrol speelde bij het regisseren van diverse liquidaties. Het OM beschikt over geheime, ontsleutelde communicatie tussen T. en R. over beoogde doelwitten. De zich onbespied wanende verdachten bespreken in die berichten veelal met groot gemak en ongekend cynisme over leven en dood.

Saïd R. wordt verdacht van rechtstreekse betrokkenheid bij drie moorden, als aansturende kracht. Ook zou hij bij het voorbereiden van uiteindelijk mislukte liquidaties betrokken zijn geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden