Politiek

Ruzie binnen de SP leidt tot afsplitsing: SP Rotterdam gaat verder onder de naam Socialisten 010

Verkiezingsposter voor de SP in Rotterdam. 
 Beeld Arie Kievit
Verkiezingsposter voor de SP in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Rotterdamse SP’ers gaan onder een nieuwe naam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Dat hebben de huidige SP-raadsleden en het door de landelijke partijtop geschorste Rotterdamse afdelingsbestuur maandag bekendgemaakt.

Judith Harmsen

Onder de naam Socialisten 010 hopen de voormalige SP-leden, die van de partijtop niet namens de SP aan de verkiezingen mee mogen doen, toch in de gemeenteraad van Rotterdam te blijven.

De afsplitsing van de Rotterdamse SP-afdeling is een nieuw hoofdstuk in een conflict dat al maanden woedt. Niet alleen tussen de Rotterdammers en het landelijk bestuur, maar ook ook tussen de landelijke partijtop en enkele andere lokale afdelingen. De oorzaak van het conflict is de beslissing van de SP om tientallen leden te royeren, omdat zij lid zijn van Rood (tot de zomer nog de jongerenpartij van de SP) of de linkse discussiegroep Marxistisch Forum. De partij staat dubbellidmaatschap niet toe, en oordeelde dat de twee groeperingen als politieke partij gezien kunnen worden. Wie weigerde lidmaatschap van Rood dan wel het Marxistisch Forum op te zeggen, werd uit de partij gezet.

Solidair

Het leidde tot onvrede bij de SP-fracties in het land. In onder meer Rotterdam en Gouda weigerde de lokale afdeling zelfs om geroyeerde leden van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te halen. In Gouda doet de partij daardoor in maart niet meer mee aan de verkiezingen. Uit solidariteit met de geroyeerde nummer drie van de partij, trokken acht van de veertien raadskandidaten zich terug. In Rotterdam werd het gehele bestuur van de lokale afdeling geschorst door de partijtop, omdat zij achter de geroyeerde leden bleven staan.

Maar de geschorste Rotterdamse bestuursleden laten het er niet bij zitten. Samen met de huidige Rotterdamse raadsfractie van de SP (twee man sterk) komen ze met een nieuw initiatief: Socialisten 010. Onder die naam willen ze ook mee gaan doen aan de verkiezingen. De partij zal in de kern lijken op de SP, zegt voorzitter Tijs Hardam. “Maar we kunnen natuurlijk wel hier en daar een scherper randje aanbrengen.”

Nieuwe kandidatenlijst

Als voorbeeld noemt Hardam discriminatie, racisme en politiegeweld. “De landelijke partij is terughoudend zich daartegen uit te spreken. Heeft zelfs soms de neiging om afdelingen terug te fluiten en te zeggen: daar moet je niet zo radicaal in zijn. Wij zijn van plan meer aandacht te besteden aan hoe dat soort zaken te stoppen dan we onder de SP zouden kunnen.”

De Socialisten 010 presenteren binnenkort hun concep -verkiezingsprogramma en kandidatenlijst. De partij hoopt dat veel van de in totaal ongeveer 1100 Rotterdamse SP-leden zich bij het initiatief zullen aansluiten. Zeker is dat nog niet. De landelijke SP wees ook drie leden aan die onderzoeken of de SP Rotterdam nog met een nieuwe kandidatenlijst kan meedoen aan de verkiezingen. Of dat gaat lukken is nog niet bekend, maar het is dus mogelijk dat Hardam en collega's concurrentie krijgen van oud-partijgenoten.

Onder eigen vlag meedoen

In Utrecht onderzoeken geroyeerde SP-leden eveneens of ze onder eigen vlag mee kunnen doen aan de verkiezingen. Ook daar ontstond een conflict nadat twaalf leden, onder wie Statenlid Michel Eggermond en beoogd lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen Floris Boudens, uit de partij werden gezet. Een naam hebben de voormalig SP’ers al: Socialisten Utrecht. Op 8 januari volgt een oprichtingsvergadering. Eggermond: “De intentie is in elk geval om de socialisten bij elkaar te houden. De beslissing of we meedoen aan de verkiezingen nemen we 8 januari pas.” “Ik heb veel respect voor wat ze in Rotterdam doen”, zegt ook Boudens. “We zouden het voorbeeld graag volgen, maar we weten nog niet zeker of we met net zo'n goede kandidatenlijst kunnen komen.”

In Gouda komt in elk geval geen nieuwe socialistische lijst, zegt raadslid Lenny Roelofs. “Wij doen niet mee met de verkiezingen. Niet met SP Gouda, en niet als eigen beweging.” Wel zegt ze te snappen dat de Rotterdammers tot een andere conclusie zijn gekomen. “We hebben allemaal socialistische principes, dat is natuurlijk niet veranderd. Ik wens ze veel succes. Maar ik wens ook SP Rotterdam veel succes. Het is gewoon diep triest wat er gebeurd is met de partij.”

Lees ook:

Raadsverkiezingen worden een probleem voor de SP, die door royementen de kieslijsten niet rond dreigt te krijgen

De SP dreigt lijsten voor de raadsverkiezingen terug te trekken waar geroyeerde leden van jongerenafdeling Rood op staan. Deelname in Utrecht, Rotterdam en Gouda komt zo in gevaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden