Voorjaarsnota

Rutte wil sneller hogere energietoeslag voor armste gezinnen

null Beeld AH
Beeld AH

Gemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”. Wat minister-president Mark Rutte betreft kunnen gemeenten hier snel mee aan de slag voor de allerarmste gezinnen.

ANP

Deze mogelijkheid zal de komende weken worden onderzocht, in overleg met de gemeenten. Wel moeten “diverse randvoorwaarden worden ingevuld”, waarschuwt minister Carola Schouten (Armoedebeleid).

De gemeenten zetten hiermee de deur op een kier voor het kabinet om toch dit jaar nog wat te doen om de pijn van de hoge prijzen wat te verzachten voor de huishoudens die hierdoor het hardst worden geraakt. Eerst leek een ingreep dit jaar uitgesloten. Voorstellen hiertoe uit de oppositie had het kabinet “heel serieus” bekeken, maar zijn onuitvoerbaar gebleken, zei premier Mark Rutte vrijdag.

Omdat het niet via de uitvoerders van de rijksoverheid zelf lukt, kan het mogelijk toch via gemeenten, aldus de VNG. Zij willen wel dat het kabinet opdraait voor de extra uitvoeringskosten.

Op dit moment is de beoordeling van aanvragen van de energietoeslag van 800 euro “nog in volle gang”, en dat zal nog even duren. Gemeenten zullen dus ook meer tijd nodig hebben om het bedrag te verhogen. Ook is het belangrijk dat de groep die hiervoor in aanmerking komt niet wijzigt.

Hoewel Schouten nog slagen om de arm houdt, is de politieke druk op het kabinet groot om meer te doen voor huishoudens. De hele Kamer wil dit, en het kabinet heeft ook steun van een deel van de oppositie nodig om de Voorjaarsnota door de Eerste Kamer te loodsen. Verschillende partijen hebben al aangegeven geen steun te willen geven als extra maatregelen uitblijven. Dinsdagavond debatteert de Kamer verder over de Voorjaarsnota.

Gemeenten kunnen wat minister-president Mark Rutte betreft snel aan de slag met een extra energietoeslag voor de allerarmste gezinnen. Hij had eigenlijk pas na de zomer een besluit willen nemen, maar daar nam de Tweede Kamer geen genoegen mee.

Rutte benadrukte aanvankelijk dat het maar de vraag is of deze verhoging voor het einde van het jaar geregeld kan worden, ook toen de oppositie hem maande tot meer haast. Hij bleef volhouden dat het beter zou zijn om te wachten tot augustus, wanneer ook gesproken wordt over de plannen voor volgend jaar.

Toen ook de coalitiepartijen CDA en D66 aandrongen, bleek de premier evenwel toch bereid al direct op het aanbod van de gemeenten in te gaan. Hij plaatste wel de kanttekening dat het misschien niet mogelijk is de hele doelgroep voor 31 december een extra toeslag uit te betalen.

Lees ook:
Ook mensen die eerst nog rondkwamen krijgen last van de inflatie, ziet het Nibud. ‘Zoek zo snel mogelijk hulp’

Eerst gingen vooral de energie- en brandstofprijzen hard omhoog. Nu volgen in rap tempo ook de boodschappen in de supermarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden