Racisme

Rutte wil naar een ‘land met nul racisme’ na gesprek met Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet

Minister-president Rutte en minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid ontvangen op het Catshuis een vertegenwoordiging van Black Lives Matter Nederland en Kick Out Zwarte Piet. Beeld Remko de Waal, ANP
Minister-president Rutte en minister Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid ontvangen op het Catshuis een vertegenwoordiging van Black Lives Matter Nederland en Kick Out Zwarte Piet.Beeld Remko de Waal, ANP

Het kabinet wil praktische maatregelen nemen om racisme tegen te gaan. Antiracismeorganisaties zijn voorzichtig positief.

Bas Roetman

Een land met nul racisme en discriminatie. Dat is waar premier Mark Rutte naartoe wil, zei hij woensdag na afloop van een gesprek tussen hem, minister Wouter Koolmees van sociale zaken en vertegenwoordigers van Black Lives Matter (BLM) en Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het Catshuis. “In dit land komt nog steeds op te grote schaal racisme en discriminatie voor, en dat is onacceptabel. Dat is niet het Nederland wat ik wil”, zei de premier.

Om racisme en discriminatie te bestrijden wil het kabinet praktische maatregelen nemen in sectoren waar het vaak voorkomt, zoals de arbeidsmarkt, de woningmarkt, de gezondheidszorg en het onderwijs. Hoe dat er concreet uit gaat zien is nog niet duidelijk. “Er is geen quick fix”, zei Rutte. “We hebben elkaar huiswerk opgegeven om hier verder over na te denken en er in een breder verband over door te praten. Dat is nodig om de volgende grote stappen te kunnen zetten.” Eind deze maand is er een nieuwe bijeenkomst over racisme gepland, waarbij over de verdere uitwerking wordt gesproken. Daarbij zullen ook andere kabinetsleden aanwezig zijn. Naast BLM en KOZP krijgen ook andere antiracismeorganisaties een uitnodiging.

Volgens Rutte was het een ‘meer dan goed’ gesprek. Ook KOZP-voorman Elvin Rigters verliet de bijeenkomst met een goed gevoel. “Er werd naar ons geluisterd.” KOZP heeft een tienpuntenplan gemaakt met praktische aanbevelingen om racisme tegen te gaan, waarvan de inhoud binnenkort wordt gepresenteerd. Dat plan wordt de komende tijd goed bekeken en ook gedeeld met de verschillende ministeries, beloofde Rutte.

‘Racisme is een misdrijf’

Rigters is blij dat Rutte zich nu openlijk durft uit te spreken tegen racisme, al zou hij dat volgens de KOZP-voorman nog meer moeten doen. “Er is sprake van voortschrijdend inzicht, dat geeft hoop. Het is heel belangrijk dat onze politieke leiders een standpunt innemen over racisme en het probleem niet neerleggen bij de samenleving.” Dat laatste gebeurt nog te vaak, vindt Rigters. “Racisme is een misdrijf. Bij geen enkel ander misdrijf wordt verwacht dat de samenleving het zelf maar oplost.”

In juni vond ook al een bijeenkomst over racisme plaats in het Catshuis. Toen spraken Rutte en Koolmees met een aantal antiracismedemonstranten. BLM en KOZP waren niet uitgenodigd. Op die keuze kwam kritiek, onder andere van de organisaties zelf. KOZP sprak van een ‘pr-stunt’, in plaats van een ‘oprecht gesprek om anti-zwart racisme concreet te bestrijden’. Op aanraden van de antiracismedemonstranten besloot Rutte om de organisaties nu wel uit te nodigen. Rigters was woensdag voorzichtig positief dat het gesprek niet ‘voor de bühne’ was, hoewel hij pas echt van een succes wil spreken wanneer de gesprekken concrete maatregelen hebben opgeleverd.

Lees ook:

Jerry Afriyie: Moeten er doden vallen om van Sinterklaas een feest voor alle kinderen te maken?

Jerry King Luther Afriyie (Bechem, Ghana, 1981) is dichter en mensenrechtenactivist. Hij is een van de voormannen van het collectief Kick Out Zwarte Piet.

Wat kan de overheid meer doen tegen racisme? ‘Excuses voor schandvlek in geschiedenis nodig’

Spreekkoren op de voetbalvelden, discriminatie op de arbeidsmarkt, onderschatting in onderwijsadviezen, makelaars die gekleurde huurders helpen weren, bij vele debatten over ernstige incidenten is racisme in het parlement besproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden