Vragenuurtje

Rutte vindt het verschrikkelijk hoe het gelopen is met Keijzer, maar ‘staatsrechtelijk is het juist’

De inmiddels ontslagen demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De inmiddels ontslagen demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens demissionair minister-president Mark Rutte is het ontslag van Mona Keijzer op een juiste manier afgehandeld. “Bij aanstellingen roepen we ook niet altijd de hele ministerraad bijeen.”

Redactie Trouw

Rutte deed deze uitspraak dinsdag tijdens het vragenuurtje, in antwoord op vragen van PVV-leider Geert Wilders over het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer. Keijzer uitte zaterdag in een interview met de Telegraaf haar onvrede over het kabinetsbeleid, waarna ze diezelfde dag door Rutte ontslagen werd. Hij deed dit na overleg met vicepremiers Hugo de Jonge (CDA), Carola Schouten (CU), Kajsa Ollongren (D66), en met ministers Wopke Hoekstra (CDA) en Stef Blok (VVD).

Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat Keijzers ontslag in strijd is met het reglement van orde van de ministerraad. Daarin staat dat de hele ministerraad moet beslissen over ontslag van bewindslieden. Rutte is het daar niet mee eens. Hij vindt dat hij geen regels overtreden heeft, en dat het in de praktijk voldoende is om te overleggen met de vicepremiers. Volgens Rutte gaat het ook zo bij benoemingen van bewindspersonen, “van wie er de laatste tijd iets te veel zijn”.

Kleurschakeringen zijn oké, maar dit ging verder

“Mona Keijzer is als persoon en als collega een fijn mens”, zegt Rutte. Maar hij staat achter het besluit om haar als staatssecretaris te ontslaan. “Kleurschakeringen in het kabinet mogen, maar dit ging verder”, aldus de demissionair premier. De kernzin van het desbetreffende interview is volgens Rutte dat Keijzer het kabinetsbeleid niet vindt uit te leggen. “Ze schaadt daarmee de eenheid van het kabinetsbeleid”.

“Krokodillentranen”, oordeelt Wilders. “Eindelijk sprak iemand uit het kabinet publiekelijk de waarheid. In plaats van dat er naar haar werd geluisterd, werd ze eruit geschopt”, aldus de PVV-leider.

Lees ook:

Profiel Mona Keijzer: een Volendamse proteststem in het CDA

De ontslagen CDA-staatssecretaris Mona Keijzer vertolkte graag het geluid van de bezorgde burger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden